Prima vizita la dentist a copilului

Fie că micuțul tău are deja toți dinții la vedere sau abia încep să îi erupă, nu este niciodată prea devreme să începi să te gândești cum să-i păstrezi zâmbetul adorabil. 

Sigur, dinții de lapte nu îl vor însoți toată viața (în general încep să cadă pentru a face loc dinților adulți începând de la 6 sau 7 ani), dar este totuși important să păstrezi acești dinți temporari pe deplin sănătoși. 

Cum vă asigurați că acei dințișori rămân sănătoși o perioadă cât mai lungă până vor cădea? În primul rând, învață-l pe copilul tău să se spele pe dinți cel puțin de două ori pe zi. Apoi, aranjează prima lui întâlnire cu medicul dentist, dacă nu ați făcut-o deja.

Iată ce trebuie să știți despre prima întâlnire cu medicul dumneavoastră dentist.

Când trebuie să mergi pentru prima data la dentist cu copilul tău?

Bebelușul descoperă în fiecare zi lucruri și situații noi, iar prima sa vizită stomatologică este o experiență memorabilă care trebuie inclusă în “cartea” copilului tău.

Prima vizită dentară a micuțului ar trebui să aibă loc după apariția primului dinte, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 1 an. De ce asa devreme? De îndată ce bebelușul are dinți erupți, el poate dezvolta carii, care îi vor perturba buna stare. Așa că de ce să nu prevenim acest disconfort printr-o simplă vizită la medicul stomatolog.

Mai mult, medicul dentist vă poate oferi informații despre: posibilele carii dezvoltate din cauza biberonului, practici de hrănire a sugarului, cea mai bună metodă de curățare a cavității lui bucale, dentiţie, obiceiuri determinate de suzetă și obiceiul de supt al degetele, care îi poate schimba fizionomia feței în timp.

La ce să te aștepți la prima vizită la dentist cu copilul?

Prima vizită la dentist este de obicei scurtă și implică foarte puțin sau chiar deloc tratament. Această vizită oferă copilului dumneavoastră posibilitatea de a se întâlni cu medicul dentist într-un mod non-amenințător și prietenos.

Unii stomatologi pot cere părintelui să stea pe scaunul dentar și să-și țină în brațe copilul în timpul examinării. De asemenea, părintelui i se poate cere (în funcție de vârsta copilului) să aștepte în zona de recepție/așteptare în timpul unei părți a vizitei, astfel încât să se poată stabili o relație de prietenie adevărată între copilul tău și dentist.

În timpul consultului, medicul dentist va examina toți dinții existenți ai copilului pentru posibile deteriorări, va examina mușcătura copilului și va căuta eventuale probleme ale gingiilor, maxilarului și țesuturilor orale. Dacă este nevoie, medicul dentist va curăța dinții și va evalua necesitatea de fluor. De asemenea, el va educa părinții despre elementele de bază pentru îngrijirea sănătății orale pentru copii și va discuta problemele de dezvoltare dentară și va răspunde la orice întrebări ale părinților și ale copilului.

A doua vizită la stomatolog

La fel ca adulții, copiii ar trebui să vadă medicul dentist la fiecare 6 luni. Unii stomatologi pot programa vizite mai des, de exemplu la fiecare 3 luni. Acest lucru duce la dezvoltarea confortului și încrederii copilului în medicul lui dentist. Vizitele mai frecvente pot, de asemenea, ajuta la supravegherea unor probleme dentare.

Care este diferența dintre un medic dentist pedodont și un dentist obișnuit?

Un medic dentist pedodont are cel puțin doi ani suplimentari de pregătire pe lângă facultatea de medicină dentară. Instruirea suplimentară se concentrează pe gestionarea comportamentului unui copil la dentist și tratarea dinților în plină dezvoltare, creșterea și dezvoltarea fizică a copilului și nevoile speciale ale stomatologiei adresate copiilor.

Deși oricare tip de medic dentist este capabil să răspundă nevoilor copilului dumneavoastră de îngrijire a sănătății orale, un dentist pedodont, personalul acestuia sau chiar și cabinetul lui sunt toate orientate spre îngrijirea copiilor și pentru a le oferi o stare placută, liniștită atunci când se află la dentist. Dacă copilul dumneavoastră are nevoi speciale, trebuie luată în considerare îngrijirea lui la un medic dentist pedodont.

Sfaturi pentru a facilita vizita copilului la medicul dentist:

Înainte de a presupune că aducerea copilului tău pe scaunul dentistului va necesita vreo formă de mituire a lui spre a face acest lucru, amintește-ți că copilul tău nu are nici o reținere față de dentist întrucât nu a mai trecut prin experiența aceasta încă

La urma urmei, pentru el prima vizită la dentist ar putea fi la fel de distractivă ca o oprire la parcul de distracții (scaunul dentistului urcă și coboară, se deplaseaza înainte și înapoi, mediul este nou si fascinant).

Așadar, păstrați-vă pentru dvs. propriile sentimente negative față de vizita la stomatolog (dacă aveți) și lăsați copilul să se bucure de prima lui interacțiune cu medicul dentist cu același entuziasm ca o vizită la bunici. Părinții trebuie să acorde sprijin moral copilului rămânând calmi în sala de examen stomatologic și încurajându-l cu zâmbete și vorbe frumoase.

Cum să îngrijești dinții copilului:

Iată câteva sfaturi pentru a proteja dinții copilului tău acasă:

1.  Înainte de a erupe dinții, curățați gingiile bebelușului cu un material curat, moale și umed.

2.  Începeți să îi periați dinții cu o periuță de dinți mică, cu păr moale și o cantitate foarte mică de pastă de dinți (de mărimea unui bob de orez). Utilizați o pastă de dinți fluorurată de mărimea unui bob de mazăre după vârsta de 3 ani. Acesta este momentul în care copilul este suficient de mare pentru a scuipa pasta de dinți după periere.

3.  Preveniți cariile dentare determinate de biberon. Nu dați copiilor o sticlă de lapte, suc sau lichid îndulcit înainte de culcare, după ce i-ați periat dinții.

4.  Limitați timpul în care copilul dumneavoastră consumă o sticlă de lapte. Copilul ar trebui să golească o sticlă în 5 până la 10 minute sau chiar mai puțin.

5.  Ajutați-l să se spele pe dinți până la vârsta de 7-8 ani. Puneți-l pe copil să vă urmărească cum vă spălați pe dinți și să urmeze același model de periaj pentru a reduce din locurile neatinse de periuță în timpul curățării dentare.

6. Limitați alimentele și produsele care determina apariția cariilor. Incluzând bomboanele tari sau lipicioase, băuturi și sucuri îndulcite. Oferiți copilului mai degrabă fructe decât suc. Fibrele din fructe au tendința de a curăța dinții. Sucul expune doar dinții la mult zahăr.

Adorable child learing how to brush his teeth

Oferă copilului tău atenția necesară igienei lui orale, iar peste ani și ani îți va mulțumi pentru un așa zâmbet sănătos.

Mai mult, amintește-ți că atât tu cât și medicul dentist ales sunteți în aceeași echipă și amândoi vreți ca micuțul să aibă o experiență cât mai plăcută la cabinetul de medicină dentară.

Trimite și prietenilor tăi!

Leave a Comment

Your email address will not be published.