Durerea de dinți la copii și bebeluși
Durerile de dinți sunt foarte frecvente la copiii mici. Însă, în calitate de părinți, ne îngrijorăm de fiecare dată când copilul nostru suferă.
Durerea de dinți a unui copil poate avea multe cauze – cariile dentare, acumularea plăcii, dinți rupți sau mâncarea prinsă între dinți – și uneori ceea ce pare a fi o durere de dinți ar putea fi defapt doar o durerea cauzată de total altceva!
Cel mai probabil, ei nu sunt siguri de unde provine durerea și disconfortul pe care l-au experimentat.
Durerile de dinți la copii și bebeluși pot reprezenta urgențe dentare. Un copil cu dureri dentare ar trebui să se prezinte unui dentist sau chiar și la medicul de familie pentru a identifica sursa durerii.
Părinții trebuie să știe primele lucruri pe care trebuie să le facă atunci când copiii lor experimentează durerea dentară, dar și pașii pe care trebuie să-i facă în timpul tratamentului.
Deci, ce faci atunci când copilul tău are dureri de dinți?
Cauzele durerii de dinți
1. Caria
Dacă durerea persistă mai mult de o zi, apariția unei carii este cea mai frecventă cauză în acest caz. Se poate observa un defect galben-maroniu al smalțului. Cel mai adesea, caria se formează pe suprafața unuia dintre molari. Durerea este mută, constantă.
2. Abces dentar
Dacă durerea este severă și pulsatilă, cariile au evoluat spre un abces dentar. Asta înseamnă că s-a format o pungă de puroi în rădăcina dintelui. Atingerea dinților provoacă dureri crescute.
Dacă nu este tratat, abcesul se va eroda prin os. O umflătură va fi văzută sub linia gingiei. În acest caz, pacientul trebuie să vadă un dentist neapărat.
3. Smalț crăpat
Mușcarea unui obiect dur din greșeală poate sparge stratul extern al dintelui, smalțul. Dintele devine sensibil la lichidele calde și reci. Totodată, dintele poate arăta normal, fără vreun semn vizibil al traumatismului. Linia de fractură poate fi sub linia gingiei sau poate fi doar greu de văzut.
4. Infecție gingivală
Gingivita reprezintă inflamarea gingiilor cândva sănătoase. Gingia este roșie, foarte sensibilă la atingere, iar durerea este foarte puternică. Dacă periajul și folosirea aței dentare sunt neglijate, gingiile pot chiar sângera. O soluție o reprezintă curățarea dinților și folosirea aței dentare zilnice.
5. Mâncare blocată
Mâncarea tare poate rămâne blocată între doi dinți vecini. Ața dentară va elimina alimentele și astfel durerea va înceta. În acest caz, durerea este adesea doar un disconfort resimțit la nivelul acelor dinților și are caracter trecător.
Abcesul dentar și durerea severă
Un abces dentar poate provoca dureri severe care nu sunt ameliorate de medicamentele pe care le administrăm în mod normal pentru durere.Terapia canalului radicular de către un endodont este necesară pentru a vindeca această problemă.
Între timp, sunați la cabinetul unui medic dentist. Dacă nu puteți ajunge la medicul dentist, apelați la medicul de familie pentru sfaturi. Cel mai adesea, se recurge și la administrarea unui antibiotic, cum ar fi penicilina.
Cum ameliorezi durerea de dinți la copii și bebeluși
Pune-i întrbări copilului
Primul lucru pe care vrei să-l faci este să încerci să găsești cauza durerii de dinți a copilului tău. Dacă acesta este suficient de mare, cereți-i să arate unde simte durerea sau să o descrie.
Dacă copilul este mai micuț, căutați umflături, roșeață a gingiilor și obrazului, decolorarea dinților sau dinți rupți. Dacă găsiți un dinte slăbit, decolorat sau rupt, probabil că ați găsit și cauza durerii.
Utilizați ața dentară
Apoi, doriți să vă ajutați copilul să îndepărteze orice particule alimentare care ar putea fi prinse între dinți. Nu uitați să fiți blând și atent în timp ce folosiți ata dentară, deoarece gingiile copilului dvs. ar putea fi sensibile.
Dacă copilul refuză folosirea aței dentare clasice sau are aparat dentar, luați în considerare achiziționarea unor bețișoare cu ață dentară pentru a-l ajuta.
Clătiți cu apă sărată caldă
Se amestecă aproximativ o linguriță de sare de masă într-o cană medie de apă caldă (atenție: nu fierbinte pentru a nu provoca arsuri termice copilului). Puneți copilul să clătească cu soluția salină creată timp de aproximativ 30 de secunde și să scuipe.
Acest lucru va ucide bacteriile din sau în jurul zonei afectate și va încuraja vindecarea mai rapidă.
Folosiți o compresă rece
Aplicați o compresă rece pe obrazul exterior al copilului, lângă zona dureroasă sau umflată. Dacă nu aveți o compresă cumpărată de la magazin, o puteți face acasă înfășurând gheață într-un prosop sau o cârpă mică și curată.
Încercați înghețarea compresei timp de 15 minute, după care aplicarea ei pe obraz timp de 15 minute.
Folosiți un medicament sau uleiuri esențiale
Dacă durerea continuă, copilul poate lua un medicament antiinflamator, cum ar fi acetaminofen (Paracetamol). Nu uitați să vă asigurați că orice medicament pe care îl dați copiilor este sigur pentru ei: Citiți de fiecare dată prospectul și modul de administrare.
În niciun caz nu trebuie să frecați aspirina sau orice analgezic pe gingiile copilului – este foarte acidă și poate provoca arsuri.
Dacă aveți nevoie de un remediu casnic – uleiul de cuișoare – un ulei esențial antimicrobian, antifungic, care a fost folosit încă din Grecia Antică. Aplicați ușor ulei de cuișoare cu un tampon de bumbac curat și steril în zona afectată din jurul dintelui pentru ameliorarea temporară a durerii.
Apelați la ajutorul dentistului
Ața dentară, clătirea cu soluția salină, compresa rece și medicamentul sunt, probabil, soluții temporare ale problemei. Dacă durerea de dinți a copilului este cauzată de o carie, va trebui să se prezinte la un medic dentist pentru un tratament profesional și definitiv. Dacă copilul se confruntă cu dureri extreme, oboseală sau febră, va trebui să sunați imediat medicul pediatru.
Copiii prezintă un risc mai mare de infecții dentare decât adulții. Dacă durerea de dinți a copilului nu dispare – mai ales dacă durerea persistă mai mult de 24 de ore – trebuie să apelați la medicul dentist pentru a programa o întâlnire cât mai curând posibil.
Chiar dacă durerea copilului dispare, există încă șanse să aibă o carie care se poate transforma într-un abces dureros. Totodată, chiar dacă durerea a dispărut, acesta poate să reapară subit peste câteva zile sau săptămani dacă nu se tratează corespunzător cauza ei.
Nu uitați niciodată, cel mai bun tratament pentru orice problemă este tocmai prevenirea apariției ei. În acest sens, învățați copilul de mic să aibă o igienă orală corespunzătoare, să își perieze dinții de 2 ori pe zi, să utilizeze în fiecare zi ața dentară și apa de gură.
Totodată, duceți regulat copilul la un consult stomatologic și cereți sfaturi medicului dentist dacă aveți nevoie. Sănătatea orală a copilului dvs. trebuie abordată cu seriozitate.