Implantul dentar

Tratamentul cu implant dentar reprezintă cea mai modernă metodă de înlocuire a dinților lipsă sau care se află într-o stare avansată de deteriorare și nu pot fi salvați.

Chirurgia implantului dentar este o procedură care înlocuiește rădăcinile dinților cu stâlpi metalici, cu șuruburi. Înlocuiește dinții deteriorați sau lipsă cu dinți artificiali care arată și funcționează la fel ca cei reali. La nivel mondial, rata de succes a implantului dentar este de peste 98%, transformându-l într-o soluție de tratament pe viață.

Modul în care se efectuează implantul dentar depinde de tipul de implant și de starea osului maxilarului. Chirurgia implantului dentar poate implica mai multe proceduri. Avantajul major al implanturilor este sprijinul solid pentru noii dinți – un proces care necesită ca osul să se vindece  cât mai strâns în jurul implantului. Deoarece această vindecare osoasă necesită timp, procesul poate dura multe luni.

Anatomy of healthy teeth and tooth dental implant in human dentu

Când avem nevoie de implant dentar?

Implanturile dentare sunt plasate chirurgical în osul maxilarului, unde servesc ca rădăcini ale dinților lipsă. Deoarece titanul din implant fuzionează cu osul maxilarului, implanturile nu vor aluneca, nu vor face zgomot sau nu vor provoca daune osoase așa cum ar putea rezulta din fixarea punților sau protezele fixe. Și materialele nu pot să se descompună, așa cum pot face dinții naturali, care susțin o punte regulată. 

În general, implanturile dentare pot fi potrivite pentru dvs. dacă: 

Dentist with dental implant model.

Ce trebuie sa faci înainte de implant dentar

Deoarece implanturile dentare necesită una sau mai multe proceduri chirurgicale, trebuie să aveți o evaluare amănunțită pentru a vă pregăti pentru proces, inclusiv:

  • Examen dentar cuprinzător: radiografii dentare și imagini 3D și să vi  se facă modele ale dinților și osului maxilar.
  • Revizuirea istoricului dumneavoastră medical. Spuneți medicului dentist despre orice afecțiuni medicale și orice medicamente pe care le luați, inclusiv medicamente și suplimente pe bază de prescripție și fără prescripție medicală. 
  • Dacă aveți anumite afecțiuni cardiace sau implanturi ortopedice, medicul dumneavoastră vă poate prescrie antibiotice înainte de operație pentru a preveni infecția.
  • Planul de tratament: adaptat la situația dvs., acest plan ia în considerare factori precum câți dinți trebuie înlocuiți și starea osului maxilarului și a dinților rămași.
  • Pentru a controla durerea, opțiunile de anestezie în timpul intervenției chirurgicale includ anestezie locală, sedare sau anestezie generală. Discutați cu medicul dentist despre opțiunea cea mai potrivită pentru dvs. 
  • Echipa din cabinetul de medicină dentară vă va instrui despre mâncare și băutură înainte de operație, în funcție de ce tip de anestezie aveți. Tot în functie de anestezia aleasă trebuie să vă planificați restul zilei, sau puteți opta pentru odihna la pat.

Contraindicațiile implantului dentar

Contraindicațiile tratamentului implantului dentar sunt puține și vizează tulburările metabolice, cum ar fi diabetul necontrolat, tulburări decompensatoare, boli osoase sau diferite forme de cancer.

Nu există o limită de vârstă, deoarece implanturile dentare moderne posedă o suprafață special tratată și un design care permite o ancorare fermă chiar și în oasele maxilare cu densitate osoasă mică, dar există o limită de vârstă inferioară, evitând procedurile de implantare până la încheierea fazei de creștere osoasă, ceea ce înseamnă perioada adolescenței

Implanturile dentare nu pot fi aplicate în zonele care prezintă infecție sau inflamație: carie dentară activă, placă bacteriană și tartru și în niciun caz când sunt prezente forme active de boală parodontală sau infecție a canalului radicular. 

Igiena orală deficitară și fumatul sunt principalii factori locali responsabili de eșecul tratamentului implantului, fiind contraindicații majore.

Cat costa un implant dentar​

Prețul unui implant dentar reprezintă de fapt taxa pentru tratamentul implantului dentar propriu-zis. Prețul total nu include doar implantul dentar, ci și componentele protetice: bontul protetic și coroana dentară.

Tipul și materialul din care este produs pot afecta prețul tratamentului. Într-o altă ordine de idei, tipul și calitatea implantului diferă de la un producător la altul. Un alt factor esențial cu rol determinant în ecuația costului final este experiența și reputația medicului dentist, precum și echipamentele și facilitățile clinicii respective. 

Nu putem omite procedurile și materialele suplimentare necesare în anumite cazuri pentru refacerea țesuturilor modificate prin resorbție, necesare pentru adăugări și augmentări, pentru țesuturile dure și moi ale cavității orale. De aceea, răspunsul la acestă întrebare este dificil de determinat, însa în Romania prețurile se situează între 900-4.000 euro.

Professional dentist office

Cat dureaza un implant dentar

Cât durează / rezistă un implant dentar? Mai multe implanturi dentare își îndeplinesc cu succes funcțiile chiar și după 25-40 de ani. Prognosticul pentru pacienții cu probleme parodontale în trecut, cu tulburări osoase care înconjoară rădăcinile dinților naturali, este mai puțin optimist decât pentru pacienții sănătoși. 

Un factor important este modul în care pacientul tratează toate instrucțiunile primite la clinică, respectiv dacă le urmează întocmai. Ca orice înlocuire artificială din corp, nu există promisiuni sau garanții cu privire la durata de viață a implantului. Este imposibil să știm cu exactitate cât va dura un anumit tip de implant, dar urmând sugestiile specialiștilor rata de succes crește considerabil pe termen lung.

Recuperare și recomandări după intervenția implantului dentar

Pentru majoritatea pacienților cu intervenții simple disconfortul postoperator este minim. Acești pacienți trebuie să urmeze cu strictețe recomandările medicului pentru a preveni complicații suplimentare. În cazul intervențiilor mai complexe, pacienții pot simți un disconfort local, umflarea gingiilor, vânătăi, edem și sângerări minore. Medicul vă va recomanda medicamente pentru a ameliora durerea și pentru a calma inflamația locală și poate recurge chiar la tratamentul cu antibiotice. 

Pentru a evita complicații suplimentare, pacientul trebuie să urmeze recomandările medicului:

  1. După intervenție, pacientul trebuie să păstreze o compresă rece pe obraz pentru a reduce inflamația.
  2. Pacientul trebuie să respecte medicația recomandată de medic.
  3. Nu atingeți cu limba zona intervenției pentru a evita umflarea. Sensibilitatea va scădea încet în timpul perioadei de recuperare.
  4. Periajul dentar se poate face la indicațiile medicului din prima zi după intervenție pentru a evita acumularea plăcii bacteriene, dar se recomandă utilizarea unei perii moi și în niciun caz periuța electrică.
  5. Evitați alimentele calde și băuturile până când dispare efectul anesteziei și evitați consumul de cafea sau alcool în primele șapte zile de la intervenție, din cauza riscului de sângerare.
  6. Nu se recomandă consumul de alimente fluoroase, deoarece acestea se lipesc de gingii și pot duce la inflamații. În schimb, alimentele moi pot fi consumate până când suturile sunt îndepărtate.
  7. Evitați fumatul, poate duce la complicații grave și la eșecul tratamentului.
  8. Vizitele regulate la medicul dentist sunt obligatorii, conform recomandărilor medicului coordonator.

Couple washing teeth in morning

Întreținerea implanturilor dentare

Implanturile dentare arată, se simt și pot fi îngrijite precum dinții naturali. Un tratament cu implant dentar corect efectuat nu ar trebui să conducă la viitoare complicații, dacă pacientul are o igienă orală corectă, inclusiv perierea de două ori pe zi, folosirea aței dentare, folosirea apei de gură și a irigatorului oral. Profilaxia și vizitele regulate la medicul dentist sunt, de asemenea, obligatorii.

Care sunt riscurile, complicațiile și problemele cu un implant dentar?

Cu orice intervenție chirurgicală, există întotdeauna unele riscuri și complicații pentru pacient sau pentru succesul unui implant dentar. O planificare atentă este importantă pentru a vă asigura că un pacient este suficient de sănătos pentru a fi supus unei intervenții chirurgicale orale și pentru a se vindeca corect. 

La fel ca orice procedură chirurgicală orală, tulburările de sângerare, infecțiile, alergiile, afecțiunile medicale existente și medicamentele necesită o analiză atentă înainte de a continua tratamentul. Din fericire, rata de succes este destul de mare și eșecurile apar de obicei în cazul puțin probabil de infecție, fractură a implantului dentar, supraîncărcare a implantului dentar, deteriorarea zonei înconjurătoare (nervi, vase de sânge, dinți), poziționarea deficitară a sistemului dentar implant sau cantitate sau calitate slabă a oaselor. 

Din nou, planificarea atentă cu un chirurg calificat poate ajuta la evitarea acestor probleme. În multe cazuri, se poate face o altă încercare de a înlocui un implant dentar defect după ce a avut loc timpul necesar pentru vindecare.

Cât durează procesul de recuperare?

Procesul de recuperare durează între 4 și 6 luni, dar totul depinde de materialul genetic al pacientului. Vestea bună este că pot reveni cu ușurință la activitățile zilnice imediat după intervenție.

Avantajele implanturilor dentare

Beneficiile implantului dentar sunt multiple, dintre care unele sunt:

  • Preț convenabil – deoarece un singur dinte este înlocuit și nu trei ca în cazul unei punți, un implant dentar are un cost apropiat de o lucrare tradițională din ceramică metalică.
  • Economisește din țesuturile dentare – implanturile dentare nu sacrifică integritatea dinților vecini așa cum ar face o punte dentară, deoarece o lucrare dentară este susținută de implanturi și nu de dinți naturali. Dinții sănătoși nu sunt afectați în niciun caz, acest lucru fiind foarte benefic pentru sănătatea voastră orală.
  • Salvează osul – în absența dinților, osul începe să se demineralizeze (să se rarifice) și să se resorbească (să se topească) afectând sistemul de masticare și implicit întregul corp. Implantul dentar, la fel ca o rădăcină naturală, „stimulează” pozitiv osul, menținându-și integritatea cantitativă și calitativă.
  • Confortabil – implanturile dentare vă permit să zâmbiți, să vorbiți și să mâncați confortabil și cu încredere. Coroanele susținute de implanturi sunt ancorate fix și transmit presiuni de la masticare fiziologic în os, ca un dinte natural, prevenind în același timp resorbția osoasă.
  • Estetic – lucrările dentare pe implanturi pot fi neidentificate (la înlocuirea unui singur dinte), parțiale (la înlocuirea unui grup de dinți) și totale (la înlocuirea tuturor dinților). Indiferent de tipul de înlocuire, lucrările dentare pe implanturi par naturale, oferind pacientului încredere să zâmbească fără inhibiții și să mănânce orice dorește.
  • Rata de succes – rata de succes a înlocuirii dinților prin implanturi dentare este extrem de ridicată (95-97% – mandibulă și 92-95% – maxilar), dacă pacientul prezintă o stare de sănătate generală și locală adecvată, nu este un fumător intens sau consumator excesiv de alcool , deoarece un factor microbian poate compromite în cele din urmă această realizare.


Astfel, te îndemnăm să recurgi la un implant dentar cu încredere, ori de câte ori ai nevoie. Cu siguranță îți va îmbunătăți sănătatea. 

Trimite și prietenilor tăi!

Leave a Comment

Your email address will not be published.