Eruptia dentara la bebelusi
Primii dintisori nu se uita niciodata. Tocmai din acest motiv ne dorim ca perioada de eruptie dentara a bebelusului sa fie una cat mai frumoasa, lipsita de durere si plina de zambete atat din partea celui mic cat si a parintilor.
In continuare gasesti toate informatiile referitoate la aparitia primilor dinti, cand ies dintii la bebelusi, ordinea de aparitie a lor, cum se manifesta eruptia dintilor, metode de ameliorare a simptoamelor posibile, insa si cateva curiozitati referitoate la dintii bebelusului.
Cand apar primii dinti la bebelusi?
În majoritatea cazurilor, primii dinti la bebelusi sau dintii de lapte apar între 6 si 12 luni. Totusi exista si exceptii referitoare la aceasta perioada, intrucat unii bebelusi au primul dintisor la 3 luni, in timp ce alti bebelusi pot sa nu aiba nici un dinte pana la prima lor zi de nastere.
Dintii la bebelusi sunt formati inca din timpul in care cei mici se afla in burtica mamei. Ei sunt stocati sub gingie, in alveolele dentare.
In jurul varstei de 3 luni, bebelusii devin curiosi in legatura cu lumea inconjuratoare si incep sa o exploreze introducand tot ce apuca in gura. De asemenea, isi dezvolta obiceiul de a-si baga mana in gura. Aceasta perioada este cea in care parintii incep sa se gandeasca la aparitia primilor dinti, desi ei apar doar in jurul lunii a seasea. Totusi exista situatii în care un bebelus sa aiba dinti la 3 luni.
Eruptia dentara la bebelusi este un moment unic care trebuie imortalizat si sarbatorit cum se cuvine.
Simptome eruptie dentara bebelusi
Unii bebelusi trec prin acesta perioada fara a manifesta nici un simptom. Insa totusi, multi parinti se afla pusi in fata unor experiente care le creaza discomfort atat lor, dar mai ales bebelusilor. Cele mai des intalnite semne de eruptie dentara la cei mici includ:
1. Gingii rosii si inflamate.
2. O linie alba pe gingie care marcheaza locul de eruptie a dintelui.
3. Salivatie abundenta.
4. Refuzul din partea bebelusului a alimentelor solide.
5. Bebelusul musca adesea mameloanele mamei la alaptare, datorita necesitatii de a roade ceva.
6. Scaune schimbate in consistenta, acestea fiind moi, insa nu apoase. Nu manifesta diaree.
7. Plans tot mai des si de necontrolat.
8. Stare de neliniste generala a bebelusului.
9. Nopti agitate cauzate de inflamatia gingiilor.
10. Febra usoara pana la 38 de grade C.
Ordinea de eruptie a dintilor
Daca te întrebi cat dureaza eruptia dentara la bebelusi, ti-am pregatit mai jos o imagine descriptiva cu momentul in care erupe si perioada în care trebuie sa cada fiecare dinte în parte.
Eruptia începe cu aparitia celor doi incisivi centrali inferiori, apoi se continua ce aparitia incisivilor centrali superiori, urmata de eruptia incisivilor laterali superiori, respectiv a incisivilor laterali inferiori. Urmatoarele sa apara sunt primele masele superioare si primele masele inferioare. Eruptia se continua cu cea a caninilor superiori, urmata de aparitia caninilor inferiori. Ultimele sa erupa sunt maselele secundare superioare si inferioare.
Astfel bebelusul evolueaza spre un copil in varsta de 3 ani si care are toti cei 20 de dinti primari iesiti. Acestia se mentin pana in jurul varstei de 6 ani cand apar dintii definitivi/permanenti. Se aproximeaza ca in fecare 6 luni de viata erup 4 dinti.
De asemena, fetitele preced baietii in eruptia dintilor.
Eruptia dintilor se realizeaza in perechi, unul din partea stanga si unul din partea dreapta. Dintii de lapte sunt mai mici si mai albi fata de cei definitivi.
Cum ameliorezi durerea provocata de eruptia dintilor?
Starea generala a bebelusului se reflecta si asupra parintilor, astfel incat un bebelus fericit isi va face si parintii fericiti. Iata ce poti face pentru a imbunatati modul in care se simte bebelusul tau in aceasta perioada de eruptie dentara.
1. Da-i ceva de mestecat
Da-i bebelusului tau ceva de mestecat, insa ai grija la posibila inghitire. Pune un morcov mare in frigider dupa ce e curatat si spalat, apoi dupa cateva minute da-i bebelusului morcovul sa il mestece in timp ce tu tii de celalalt capat al morcovului pentru a preveni inghitirea lui.
2. Presiunea
Bebelusii adora sa simta presiune pe gingii intrucat le distrage atentia de la durerea gingiilor. Trece-ti ferm degetul mic dupa ce l-ai curatat (insa totusi usor pentru a nu-l rani) peste gingiile lui.
3. Senzatia de rece
Pune un prosop proaspat spalat si umed intr-o punga de protectie si lasa-l la frigider pentru cateva minute, pentru un efect mai puternic poti sa il inmoi in ceai de musetel (calmeaza bebelusii, ii ajuta sa adoarma si adauga un gust placut prosopului). Cand indepartezi punga de protectie, textura prosopului va masa gingiile inflamate, in timp ce senzatie de rece va ameliora durerea gingiilor.
4. Sfatul medicului
Daca nici una dintre metodele incercate nu functioneaza, ai posibilitatea de a te adresa pediatrului pentru un medicament potrivit copilului tau. Sfatul medicului este cel mai adecvat atunci cand vrei sa ii administrezi medicamente copilui.
Curiozitati
1. Majoritatea bebelusilor au primul dinte intre varsta de 6-12 luni.
2. Fluorul trebuie adaugat in dieta bebelusului la varsta de 6 luni. Fluorul este o substanta minerala care ajuta la intarirea smaltului dintilor si la preventia caderii lor. Vorbiti cu medicul pediatru pentru a vedea daca bebelusul are nevoie de suplimente de fluor.
3. Dintii copilului trebuie spalati de doua ori pe zi cu o pasta de dinti special destina copiilor si care sa contina fluor.
4. Incearca sa ii faci bebelusului o programare la dentist dupa aparitia primului dinte, sau cel mai tarziu pana la prima lui zi de nastere. Igiena orala este importanta inca din primele zile ale bebelusului tau cu dintisori.
5. Chiar si dintii de lapte ii ofera fetei aspectul ei normal.
6. Dintii de lapte il ajuta pe copil in articularea primelor lui cuvinte.
7. Dintii de lapte ajuta la obtinerea unei alimentatii corecte prin mestecare.
Zambetul copilului tau e mai important decat toate. Acorda-i atentia necesara.