Respiratie urat mirositoare

Respiratia urat mirositoare reprezinta o problema comuna, des întalnita si cunoscuta si sub numele de halitoza. Exista variate cauze ale aparitiei respiratiei urat mirositoare. Insa pe cat de multe cauze, tot pe atat de multe tratamente sunt disponibile pe piata.

Oricine poate suferi de halitoza. De asemenea, se estimeaza ca 1 din 4 persoane au o respiratie urat mirositoare.

Halitoza este a treia cauza pentru care oamenii se adreseaza unui medic dentist, dupa caderea dintilor si aparitia cariilor.

Cauzele respiratiei urat mirositoare

1. Fumatul

Substantele continute de o tigara duc la aparitia caracteristica a respiratiei de fumator. Aceste substante, precum nicotina, nu numai ca afecteaza mirosul cavitatii orale, ci joaca si un rol determinant în cancerul oral, în formarea petelor pe dinti si în sangerarile gingivale.

2. Alimentatia

Unele alimente, precum usturoiul sau ceapa, pot cauza respiratia urat mirositoare. Dupa ce sunt digerate, substantele nutritive din alimente ajung în sange, spre plamani, de unde pot afecta prospetimea respiratiei.

3. Uscaciunea gurii

Saliva este cea care are un rol major în curatarea cavitatii orale prin eliminarea particulelor de alimente ramase între dinti. Regasirea salivei în cantitati reduse duce la senzatia de ‘gura uscata’ sau xerostomia.

 Este datorata disfunctiei glandelor salivare sau cel mai adesea este un efect secundar al fumatului, a unor medicamente. Acest fenomen se produce cel mai des noaptea si duce la ‘respiratia de dimineata’.

Coffee shop, small business and startup concept. Shocked young female staff at cafe gasping over

4. Igiena orala

Periatul dentar de cel putin 2 ori/zi este absolut necesar; la fel este si utilizarea zilnica a atei dentare precum si a apei de gura. Toate acestea contribuind la înlaturarea alimentelor ramase între dinti care se descompun în timp si formeaza bacterii. Aceasta placa bacteriana irirta gingiile dintilor si duce la aparitia parodontitei si a halitozei.

5. Medicamentele

Anumite medicamente pot afecta cantitatea în care este produsa saliva sau pot elimina diferite substante chimice care duc la o respiratie urat mirositoare. De asemenea si suplimentele de vitamine duc la afectarea respiratiei.

6. Diverse afectiuni

Infectiile sinusale, amigdalita, problemele respiratorii si chiar si diabetul pot determina o respirate urat mirositoare.

beautiful woman holding red rose in mouth

Tratamentul halitozei

Cea mai buna metoda de a preveni si reduce respiratia urat mirositoare este o igiena orala corespunzatoare. Aceasta nu numai ca împiedica aparitia halitozei, ci si ajuta la evitarea formarii cariilor si reduce inflamatia gingiilor.

Este recomandata vizita la medicul dentist de doua ori pe an pentru un control amanunit. Dentistul dumneavoastra va poate recomanda o pasta de dinti sau o apa de gura antibacteriana.

De asemenea, daca aveti gingiile inflamate, afectate, este posibil ca mediul dentist sa va curete placa bacteriana prezenta între dinti cat si între dinte si gingie.

Remedii naturiste respiratie urat mirositoare

Mici schimbari în stilul de viata sunt binevenite pentru o respiratie mai proaspata:

Daca te confrunti cu halitoza încearca remediile de mai sus. Mai mult, apeleaza la medicul dentist pentru a combate aceasta afectiune. Confortul tau de zi cu zi sta în mainile tale.

Beautiful girl in a dentist

Trimite și prietenilor tăi!

Share on facebook

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *