Respiratie urat mirositoare
Respiratia urat mirositoare reprezinta o problema comuna, des întalnita si cunoscuta si sub numele de halitoza sau halena. Exista variate cauze ale aparitiei respiratiei urat mirositoare. Insa pe cat de multe cauze, tot pe atat de multe tratamente sunt disponibile pe piata.
Oricine poate suferi de halitoza. De asemenea, se estimeaza ca 1 din 4 persoane au o respiratie urat mirositoare.
Halitoza este a treia cauza pentru care oamenii se adreseaza unui medic dentist, dupa caderea dintilor si aparitia cariilor.
Cauze respiratie urat mirositoare
Cauze halena - cauze halitoza
1. Fumatul
Substantele continute de o tigara duc la aparitia caracteristica a respiratiei de fumator. Aceste substante, precum nicotina, nu numai ca afecteaza mirosul cavitatii orale, ci joaca si un rol determinant în cancerul oral, în formarea petelor pe dinti si în sangerarile gingivale.
2. Alimentatia
Unele alimente, precum usturoiul sau ceapa, pot cauza respiratia urat mirositoare. Dupa ce sunt digerate, substantele nutritive din alimente ajung în sange, spre plamani, de unde pot afecta prospetimea respiratiei.
3. Uscaciunea gurii
Saliva este cea care are un rol major în curatarea cavitatii orale prin eliminarea particulelor de alimente ramase între dinti. Regasirea salivei în cantitati reduse duce la senzatia de ‘gura uscata’ sau xerostomia.
Este datorata disfunctiei glandelor salivare sau cel mai adesea este un efect secundar al fumatului, a unor medicamente. Acest fenomen se produce cel mai des noaptea si duce la ‘respiratia de dimineata’.
4. Igiena orala
Periatul dentar de cel putin 2 ori/zi este absolut necesar; la fel este si utilizarea zilnica a atei dentare precum si a apei de gura. Toate acestea contribuind la înlaturarea alimentelor ramase între dinti care se descompun în timp si formeaza bacterii. Aceasta placa bacteriana irirta gingiile dintilor si duce la aparitia parodontitei si a halitozei.
5. Medicamentele
Anumite medicamente pot afecta cantitatea în care este produsa saliva sau pot elimina diferite substante chimice care duc la o respiratie urat mirositoare. Astfel puteti suferi de o respiratie urat mirositoare de la stomac sau de un miros urat din gat. De asemenea si suplimentele de vitamine duc la afectarea respiratiei.
6. Diverse afectiuni
Infectiile sinusale, amigdalita, problemele respiratorii si chiar si diabetul pot determina o respirate urat mirositoare.
Tratament respiratie urat mirositoare
Cea mai buna metoda de a preveni si reduce respiratia urat mirositoare este o igiena orala corespunzatoare. Aceasta nu numai ca împiedica aparitia halitozei, ci si ajuta la evitarea formarii cariilor si reduce inflamatia gingiilor.
Este recomandata vizita la medicul dentist de doua ori pe an pentru un control amanunit. Dentistul dumneavoastra va poate recomanda cel mai bun tratament respiratie urat mirositoare, o pasta de dinti sau o apa de gura antiplaca.
De asemenea, daca aveti gingiile inflamate, afectate, este posibil ca mediul dentist sa va curete placa bacteriana prezenta între dinti cat si între dinte si gingie.
Remedii naturiste respiratie urat mirositoare
Mici schimbari în stilul de viata sunt binevenite pentru o respiratie mai proaspata si pentru tratament halitoza:
- Spalarea dintilor: Asigura-te ca îti periezi dintii cel putin de doua ori pe zi, iar daca ai posibilitatea poti avansa spre spalarea lor dupa fiecare masa.
- Ata dentara: Ata dentara ajuta la eliminarea resturilor de mancare dintre dinti. Perierea dintilor elimina doar 60% dintre bacterii, astfel ata dentara ajuta la marirea procentului de bacterii eliminat.
- Evita crearea senzatiei de gura uscata: Bea destula apa. Evita alcoolul si fumatul întrucat ambele deshidrateaza cavitatea bucala. Poti ajuta la stimularea secretiei de saliva prin utilizarea unei gume de mestecat, de preferat una fara zahar pentru a evita si formarea cariilor.
- Schimbarea periutei dentare la 2-3 luni este importanta pentru mentinerea unei cavitati orale igienizate, întrucat bacteriile se aduna între perii de la periuta.
- Curatarea limbii: Pe suprafata limbii raman resturi de mancare si se formeaza bacterii. Astfel, poti sa îti periezi si limba atunci cand îti cureti dintii pentru a elimina cat mai multe bacterii din cavitatea orala.
Daca te confrunti cu halitoza încearca remediile de mai sus. Mai mult, apeleaza la medicul dentist pentru a combate aceasta afectiune. Confortul tau de zi cu zi sta în mainile tale.