Extractia dentara
Ce sa faci inainte si dupa extractia dentara
Atunci cand vine vorba despre sanatatea noastra nu trebuie ignorata igiena dentara. Întrucat dintii reprezinta cartea noastra de vizita prin zambetul pe care îl afisam zi de zi, tindem sa acordam o atentie deosebita metodei de igienizare a cavitatii orale.
În cabinetele de stomatologie moderna se urmareste pastrarea fiecarui dinte o perioada cat mai lunga posibil în cavitatea orala. Astfel, extractiile dentare sunt utilizate doar în cazuri speciale si drept ultima solutie.
Daca medicul tau dentist îti recomanda extractia unui dinte sau mai multi de pe arcada, ei bine, trebuie sa aiba un motiv întemeiat. Mai jos îti vom spune ce trebuie sa faci tu ca si pacient înainte de orice extractie dentara, dar si ce te asteapta dupa aceasta interventie stomatologica.
Sigur ai auzit de la prieteni sau familie ca extractiile dentare sunt dureroase si sangerande. Trebuie sa îti spunem ca da, asa este. Însa nu în toate cazurile! Majoritatea situatiilor de extractie dentara decurg cu mare usurinta, sunt nedureroase, pacientii nu simt nimic, iar procedura dureaza foarte putin.
Astfel, totul difera de la caz la caz, iar medicul tau dentist sigur se va asigura sa ai o experienta cat mai placuta în cabinetul lui.
- Radiografie dentara - daca nu ti-a cerut deja medicul o radiografie, trebuie sa mergi tu pregatit. De preferat este ortopantomografia.
- Trebuie sa mananci bine si sa bei suficienta apa - deoarece vei sta la dentist 1-2-3 ore, iar dupa extractie nu vei putea manca pentru alte 1-2 ore.
- În ziua extractie nu consuma alcool si evita pe cat posibil tutunul.
- Este recomandat sa nu bei cafea în ziua extractiei pentru a-si face efectul anestezia si sa ai o procedura nedureroasa.
- Nu uita sa iei un antiinflamator sau chiar antibiotic daca ti-a prescris medicul tau stomatolog.
- Ai încredere în medicul dentist si nu merge cu teama.
- Întreaba-ti medicul dentist despre ce urmeaza sa se întample si despre procedura pentru a sti la ce sa te astepti în timpul extractiei.
- Daca nu ai nevoie de o extractie de urgenta poti sa recurgi si la igienizarea profesionala înainte cu cateva zile de extractie pentru a elimina depozitele de bacterii si tartru din cavitatea orala. Acest mic truc va duce la o vindecare mai sigura si mai rapida a plagii postextractionale.
- De asemenea pentru a elimina o parte din placa bacteriana periaza-ti dintii înainte sa mergi la extractie si foloseste si apa de gura daca ai posibilitatea.
- Încearca sa îti organizezi programul pentru zilele urmatoare de dupa extractie astfel încat sa nu depui mult efort si sa te poti recupera.
Acum ca ce a fost mai greu – extractia dentara – a trecut, îti putem spune si care sunt recomandarile medicilor stomatologi dupa procedura de extractie a unui dinte. Te putem asigura ca durerea va trece treptat odata cu vindecarea locului si cu trecerea zilelor. În plus, poti recurge la analgezicele pe care le iei în mod normal pentru orice durere, dar respecta doza recomandata de pe cutie.
Trebuie de asemenea sa ai în vedere ca indicatiile primite de la medicul tau dentist îti vor asigura vindecarea si trebuie sa le urmezi cu strictete. Iata ce trebuie sa faci dupa extractia dentara:
- Scoate compresa pusa de medic doar dupa 30 min - 1 ora de la extractie.
- Nu manca nimic pentru 2-3 ore dupa extractie pentru a lasa suficient timp cheagului de sange sa se formeze si a opri sangerarea. Poti sa bei apa în acest interval însa doar de la temperatura camerei.
- Nu atinge locul extractiei cu limba sau cu orice alte instrumente si nu scoate cheagul de sange din alveola dentara. Nu aplica unguente sau creme si nu recurge la nici un remediu din popor. Asculta doar sfaturile medicului tau dentist.
- Mentine o compresa de la congelator înfasurata într-un prosop pe obraz fara a pune prea multa presiune pe zona extractiei.
- Ia un analgezic si antiinflamator pentru a tine sub control durerea si umflatura de dupa extractie.
- Evita efortul fizic si activitatile solicitante.
- În primele zile dupa extractie consuma doar alimente lichide si moi, la temperaturi moderate. Evita mancarurile fierbinti sau prea reci.
- Încearca sa mesteci alimentele doar pe partea opusa extractiei.
- În ziua extractiei, dupa aceasta, nu te spala pe dinti si evita si apa de gura. În zilele imediat urmatoare extractiei periaza dintii cu o perie moale si cu grija evitand zona extractiei. De asemenea evita clatirea in primele zile.
- La 7 zile dupa extractie mergi la control pentru a vedea cum decurge procesul de vindecare si pentru ca medicul sa scoata firele de sutura.