Ce NU trebuie sa mananci cand ai aparat dentar

Felicitari! Ai facut primul pas spre un zambet frumos si sanatos, spre o viata noua: ai aparat dentar. Exista insa anumite zvonuri legate de alimentatia din timpul tratamentului cu aparate dentare fixe care te ingrijoreza. Nu te teme, rasfatul culinar nu s-a incheiat odata cu punerea aparatului dentar. Putem savura o multime de alimente hranitoare si delicioase.

Un zâmbet perfect merită orice sacrificiu, așa că probabil nu vei fi speriat de micile schimbări în alimentație și în rutina de igienizare pe care trebuie să le faci atunci când începi un tratament ortodontic. Aceste schimbări la care te obligă aparatul dentar duc, de fapt, la un stil de viață sănătos, cu care te vei obișnui în cel mai scurt timp. Deși în primă fază este deranjant, vei fi mult mai atent la ce mănânci și ce băuturi consumi pentru a obține acel zâmbet perfect la care visezi.

Chiar dacă aparatele dentare cu brackeți au devenit din ce în ce mai rezistente datorită tehnologiilor moderne, este extrem de important să ai grijă să nu le deteriorezi. Anumite alimente pot deteriora componentele aparatului dentar, precum sârmele sau brackeții în sine, ceea ce este și foarte incomod pentru tine. În general, este bine să eviți toate alimentele care sunt lipicioase, tari sau crocante.

Woman holding chocolate in her hands.

După aplicarea aparatului ortodontic, s-ar putea să simţiţi o durere generală în cavitatea bucală iar dinţii s-ar putea să fie mai sensibili în primele 3-5 zile.Această durere poate fi îndepărtată prin clătirea cu o soluţie de apă călduţă cu sare. Dizolvaţi o linguriţă de sare într-un pahar de apă călduţă şi clătiţi-vă gura energic.Dacă sensibilitatea este severă, luaţi un antiinflamator (ce luati în mod normal pentru durerea de cap). Buzele, obrajii şi limba se pot irita de asemenea pentru una-două săptămâni dar pe măsură ce se întăresc ele se obişnuiesc cu suprafaţa aparatului. Poţi pune ceară ortodontică pe aparat pentru a diminua iritaţiile.

În prima zi mâncaţi doar alimente moi. Evitaţi carnea tare, pâinea crocantă şi legumele crude. Nu peste multă vreme vei fi în stare să muşti din nou dintr-un castravete. Dar va trebui să-ţi protejezi aparatul dentar când mănânci pentru toată perioada cât îl vei purta. 

Tot ce va trebui să faci este să adopți noi tehnici de preparare a alimentelor și să eviți să consumi mâncăruri tari. De ce? Pentru că acestea pot provoca dezlipirea brackeților de pe suprafața dinților. În general, medicii recomandă să eviți anumite categorii de alimente, tocmai pentru a proteja integritatea aparatului dentar. Astfel, după ce începi tratamentul cu aparat dentar este necesar să înlocuiești gustările crocante, de exemplu, popcornul, cu alimente ce au o consistență mai moale. De asemenea, va trebui să eviți pe cât posibil alimentele foarte lipicioase, precum caramelele, și să tai alimentele din care obișnuiai să muști, precum porumbul fiert sau merele, înainte să le consumi.

Ce sa mananci daca ai aparat dentar

In primul rand ai voie sa mananci sau sau bei orice fel de lichide: apa, suc, lapte, cafea, vin, ciorbe si supe de toate felurile. Ai voie sa mananci mancaruri gatite si alimente cu consistenta moale, precum pireuri, legume fierte si pasate, branzeturi moi, iaurt, unt, oua fierte moi sau omleta, cereale cu lapte, fructe de mare, peste, carne tocata, paste, deserturi moi gen prajituri cu frisca ori crema, torturi, checuri. Aceste mancaruri trebuie sa le consumi in exclusivitate in primele saptamani dupa ce ti-ai montat aparatul dentar.

Alte alimente si mancaruri semi-solide pot fi mancate cand ai un aparat dentar, dupa primele saptamani de la montare, doar daca le tai in bucatele mici – de exemplu merele crude, carnea macra si moale sau pizza.

Cu painea trebuie sa ai grija, pentru ca nu ai voie sa mananci paine prajita, iar daca ai o paine mai rumena in casa iar coaja este tare sau crocanta, e preferabil sa consumi doar miezul.

Sunt nenumărate alimente extrem de gustoase pe care le poți consuma în timpul tratamentului ortodontic:

  • fructe moi – grapefruit, nectarine, kiwi, mandarine
  • legume – gătește-le la abur pentru a deveni mai moi
  • produse lactate – iaurturile și brânzeturile sunt o alternativă bună la carne
  • produse moi din carne – pui, curcan, pește, fructe de mare
  • cereale moi – orez sau paste gătite
  • produse de panificație – tortillas, biscuiți, brioșe, clătite, pâine toast
Dacă îți dorești să te bucuri de un zâmbet nu doar frumos, ci și extrem de sănătos, oferă-i organismului alimente care ajută dinții să fie puternici. Astfel, poți introduce în alimentația ta:
  1. Alimente bogate în calciu – lapte, iaurt, brânză, broccoli, soia. În plus, brânzeturile ajută la reducerea acidității din gură, aciditatea fiind și una dintre principalele cauze de iritare a gingiilor în cazul pacienților cu aparat dentar.
  2. Alimente bogate în proteină – tofu, ouă, fasole.
Photo of young joyful woman laughing while working with laptop

Alimente care pot îndoi sarmele aparatului dentar

Pentru că vrei o dantură dreaptă, este foarte important să eviți alimentele dure, care ar putea îndoi sârmele aparatului dentar. Din această categorie fac parte:

  • morcovii;
  • alunele;
  • nucile;
  • floricelele de porumb;
  • măslinele cu sâmburi;
  • bomboanele;
  • pâinea prăjită;
  • chipsurile;
  • merele (se vor tăia felii, nu se va mușca direct din ele).

Alimente care pot ramane printre brackets

În această categorie intră mai ales alimentele lipicioase, precum:

  • caramele;
  • jeleuri;
  • guma de mestecat;
  • untul de arahide;
  • bezele lipicioase.
De asemenea, aceste alimente nu doar că se lipesc de brackeți, dar consumându-le crești considerabil riscul apariției cariilor.

Bauturi pe care trebuie sa le eviti cand ai aparat dentar

Când porți aparat dentar este indicat să te ferești și de o serie de băuturi. De exemplu:

  1. Sucurile cu pulpă sau cu mult zahăr: pe lângă faptul că pulpa tinde să se blocheze între brackeți, mai există un dezavantaj al sucurilor consumate în perioada purtării aparatului dentar. Acesta se referă la faptul că bacteriile din gură se hrănesc cu zahărul sau fructoza din sucuri și produc acizi care atacă smalțul, favorizând apariția cariilor.
  2. Băuturile carbogazoase: fiind acide, ele atacă mai ușor smalțul și neputând să te speli pe dinți atât de ușor și de eficient, ești mult mai expus apariției cariilor dentare.
  3. Băuturile pentru sportivi: aceste băuturi sunt destinate persoanelor care practică activități fizice serioase, motiv pentru care sunt foarte bogate în zahăr.
  4. Alcoolul:  Este indicat să te ferești de el pentru că provoacă deshidratare și, drept consecință, îți usucă gura. Acest lucru înseamnă o salivă mai densă, cu un flux mult mai redus, ceea ce duce mai ușor la apariția cariilor.

Ball-shaped sweets

Îngrijirea aparatului dentar

Pentru a completa cu succes planul de tratament, pacientul trebuie să lucreze împreună cu medicul ortodont. Dinţii şi maxilarele se pot deplasa înspre poziţia lor corectă doar dacă pacientul poartă regulat şi conform prescrierii elasticele, arcul facial/Head-Gear şi alte accesorii prescrise. Aparatele deteriorate prelungesc durata tratamentului.

Periajul: Este mai important decât oricând să vă periaţi dinţii şi să folosiţi aţa dentară regulat atunci când purtaţi aparat ortodontic pentru ca dinţii şi gingiile să fie sănătoase după tratamentul ortodontic. Pacienţii care nu îşi îngrijesc regulat dinţii au nevoie de mai multe vizite pentru o curăţare profesională. Adulţii care au un istoric cu boli gingivale ar trebui să se programeze şi la un parodontolog în timpul tratamentului ortodontic.

Exemplu de meniu pentru purtatorii de aparat dentar

Micul dejun cafea, lapte, cereale, paine proaspata, pate de ficat (de casa, daca mananci bio), oua omleta sau fierte moi, branza de tip ricotta, urda, cas proaspat, telemea nematurata, mozzarella.

Pranz – supa cu galuste de gris, ciorba de legume, sarmale, musaca de cartofi sau de vinete, fasole facaluita, pilaf cu legume, carne de pasare fiarta mult timp pe foc mic pana devine moale, hamburger de casa, mamaliguta cu branza de vaci si smantana, paste carbonara sau bolognese, lasagna, pizza (fara sa cosumi marginile tari), peste la cuptor cu legume fierte, salata de vinete, salata de boeuf cu carnea foarte moale, iar la desert mar copt in cuptor cu miere, prajitura cu blat pufos, tort, chec, ciocolata topita, crema de zahar ars.

La cina tocanita de legume, ghiveci, legume mexicane cu burger la cuptor, kebab, piure de cartofi, gris sau orez cu lapte, papanasi cu dulceata sau frisca, gogosi pufoase, budinca, iaurt, paine proaspata.

E adevarat ca o sa duci dorul fripturilor la gratar, al snitelelor, salatelor de cruditati si snacksurilor, dar rezultatul final va fi meritat acest mic sacrificiu culinar pentru sanatatea ta dentara.

Healthy eating

Zâmbetul perfect există și poate fi chiar zâmbetul tău!

Trimite și prietenilor tăi!

Leave a Comment

Your email address will not be published.