Bauturi care ne afecteaza dintii

Cine nu savureaza un pahar de vin alaturi de o amintire în mijlocul prietenilor? Cine nu s-a racorit cu o limonada gustoasa în zilele fierbinti de vara la o terasa? Cine nu si-a preparat o cana de ceai atunci cand raceala nu îti da pace în mijlocul iernii?

Sigur ai consumat cel putin una dintre bauturile de mai jos, dar stii daca aceasta este daunatoare sau benefica dintilor tai? Sunt convinsa ca nu stiai ceea ce tocmai urmeaza sa îti dezvalui despre aceste bauturi.

Continua sa citesti pentru a le consuma cu mai mare cunostinta de cauza data urmatoare.

Red wine is being poured into glass

1. Vin

Unii prefera vinul rosu în defavoarea celui alb sau rose, însa spre nenorocul tuturor, vinul rosu este cel mai daunator dintre toate sortimentele de vin. 

Desi oricare dintre ele contin în cantitate crescuta acizi care distrug smaltul dintilor si îi lasa expusi bacteriilor din cavitatea bucala, vinul rosu contine si coloranti naturali care lasa pete dentare inestetice pe suprafata dintilor. 

Totodata, vinul contine si mult zahar, reprezentand un factor determinant în aparitia cariilor dentare.

2. Bere

Berea se încadreaza în categoria bauturilor alcoolice, despre care stim ca sunt daunatoare dintilor prin continutul lor crescut de acizi, dar si prin scaderea secretiei salivei necesara protectiei si curatarii naturale a dintilor de catre organism. 

Desi nu suna foarte promitator pana acum, berea contine si hamei despre care se crede ca are efecte benefice în mentinerea sanatatii cavitatii orale.

Vodka in shot glasses

3. Vodka

Vodka are un pH în jurul valorii de 4, dar în unele cazuri poate ajunge la 8. Marci de vodca mai putin scumpe tind sa aiba un pH mai mic, în timp ce vodka premium tinde sa aiba un pH mai mare. Avand în vedere acest lucru, vodka este cu siguranta daunatoare dintilor

De asemenea, alcoolul are un efect de uscare asupra cavitatii bucale. Saliva este una dintre apararile naturale ale organismului împotriva bacteriilor, astfel încat orice consum excesiv sau moderat de vodka ar putea fi daunator.

Alte lichioruri variaza foarte mult în ceea ce priveste pH-ul, dar efectele de uscare sunt aceleasi si se agraveaza deoarece oamenii, de obicei, îsi servesc bauturile încet, ceea ce ofera alcoolului mai mult timp pentru a face rau cavitatii bucale.

4. Limonada

Citricile sunt gustoase si sanatoase pentru organism, însa sunt si daunatoare cavitatii bucale, în special dintilor. Ele contin acizi naturali care ataca dintii. 

În plus, limonada contine si mult zahar adaugat, care împreuna cu acizii din citrice formeaza reteta perfecta pentru dezvoltarea cariilor si distrugerea dintilor. Consumata frecvent si pe o perioada îndelungata, limonada face dintii mai sensibili la cald si la rece.

5. Apa

Desi nu are un efect propriu-zis asupra dintilor, apa ajuta la mentinerea hiratarii organismului, iar prin asta îmbunatateste cantitatea de saliva secretata în cavitatea bucala. Saliva protejeaza dintii prin mineralele pe care le contine si formand o pelicula aderenta dintilor.

Astfel, se recomanda un aport optim de apa si substante lichide pe zi.

6. Apa minerala

Este posibil sa nu para daunatoare la o prima privire însa, conform unui studiu, apa minerala tinde sa aiba un nivel al pH-ului cuprins între 2,74 si 3,34, adica acid. Acest lucru îi confera un potential eroziv și mai mare decat cel al sucului de portocale.

De preferat este a se consuma apa plata, întrucat mineralele le asimilam din alimentele pe care le ingeram, apa minerala fiind un moft în fond.

7. Cafea

Cafeaua poate fi usor acida (aproximativ 5,0 pe scala pH-ului), dar exista unele dovezi conform carora ceasca de cafea de dimineata ar putea fi buna pentru sanatatea dintilor.

Totusi se stie ca în urma unui consum cronic de cafea se ajunge la modificarea nuantei dintilor spre galben, si chiar si la aparitia petelor dentare.

Un studiu a demonstrat ideea conform careia consumul de cafea fara niciun indulcitor ar putea ajuta la prevenirea dezvoltarii cariilor dentare

Asadar, bucurati-va de cafea, dar evitati sa o îndulciti sub orice forma si spalati-va pe dinti cat mai repede posibil dupa ce ati consumat-o.

8. Ceaiul

Ce efect are ceaiul asupra dintilor tai? Depinde despre ce fel de ceai vorbim.

Ceaiurile preparate în mod normal au de obicei un pH peste 5,5, fiind în afara zonei periculoase. Ceaiul verde poate avea chiar efecte pozitive asupra sanatatii gingiilor si previne degradarea dintilor.

Cu toate acestea, atunci cand vorbim despre iced tea, lucrurile se schimba. Majoritatea dintre acestea au un pH foarte scazut, în intervalul 2,5 pana la 3,5 si, din pacate, sunt încarcate cu zahar. Astfel aceste iced teas ajung sa fie mult mai periculoase decat sucurile acidulate, prin gradul mare de dezvoltare a cariilor dentare.

9. Lapte

Numeroase componente ale laptelui, inclusiv proteine și minerale precum calciul, inhiba atasarea si cresterea multor bacterii care formeaza în timp carii în diferite stadii de dezvoltare.

Cu un pH peste 6,5, laptele este o alegere excelenta pentru a va mentine dintii puternici si sanatosi.

10. Sucurile acidulate

Nu sunt daunatoare numai pentru talia ta, ci si pentru dintii tai. Desi alegeti varianta fara zahar a acestor sucuri, știinta spune ca sunt la fel de daunatoare precum cele cu zahar, în unele cazuri chiar net alarmante.

Studiile nu au aratat cu adevarat nicio diferenta în dizolvarea smaltului între sucurile sugar-free si cele obisnuite ale aceluias brand, astfel încat continutul de zahar din ele nu este singurul factor determinant în aparitia traumelor dentare în acest caz.

Aciditatea si compozitia generala a sucurilor acidulate par sa joace un rol mult mai important în mecanismul de distrugere a dintilor.

11. Sucurile naturale

Majoritatea sucurilor de fructe sunt concentrate si, prin urmare, te expun la mult mai mult acid decat daca ar fi sa mananci fructele în forma lor naturala. 

Sucul de portocale, de exemplu, cu un pH de 3,5 nu este la fel de rau ca cel de merisoare care are un pH de 2,6. Iata astfel cum poate varia gradul de pericol al acestor sucuri naturale raportat la distrugerile aferente pe care le produc la nivelul dintilor.

Se sugereaza diluarea sucului de fructe cu aproximativ 50 la suta apa pentru a reduce potentialul daunelor si desigur, evitati adaugarea zaharului.

Ce trebuie sa retinem?

Ceea ce bem are un impact cert si imediat asupra sanatatii noastre dentare. Exista însa si modalitati de a evita o buna parte din pagube.

Pentru bauturile care sunt deosebit de acide, luati în considerare utilizarea unui pai. Acest lucru va reduce timpul de contact dintre acidul continut de bautura respectiva si dintii tai.

Si, desi ar putea parea contrar primului instinct, nu trebuie sa va periati dintii imediat dupa ce beti ceva care v-ar putea deteriora dintii. De ce? Explicatia e simpla: smaltul este proaspat sensibilizat de agentii agresanti, iar periajul lui atunci imediat l-ar sensibiliza si mai tare lasandu-l vulnerabil bacteriilor deja prezente în cavitatea bucala.

Asteptati minim 30 de minute dupa ce ati consumat bautura respectiva pentru a va spala pe dinti.

Trimite și prietenilor tăi!

Leave a Comment

Your email address will not be published.