Masea de minte

Maseaua de minte (al treilea molar) reprezinta simbolic un semn al maturitatii, întelepciunii, avand intervalul de eruptie între 17-25 ani. Adesea la eruptia propriu-zisa, maseaua de minte cauzeaza durere insuportabila, disconfort la locul eruptiei, chiar infectie si alte complicatii.

Gura unei persoane nu este de obicei suficient de mare pentru a adaposti cele patru masele de minte. Drept urmare, molarii suplimentari erup frecvent în unghiuri, împingandu-se împotriva dintilor vecini sau aparand doar partial deasupra gingiei. Fiecare dintre aceste probleme contribuie la cresterea riscului de aparitie a unei infectii dentare. Continua sa citesti pentru a afla ce trebuie sa faci în acest caz.

Eruptie

De cele mai multe ori, maselele de minte au radacini atipice, încovoiate, au o pozitie înclinata, uneori chiar orizontala pe planul corpului si sunt plasate gresit pe arcada dentara. Adesea sunt blocate în spatele celui de-al doilea molar, problema ce are numele de „incluziune”. Multe persoane resimt o durere insuportabila, puternica si tumefactie (umflare) în jurul acestor molari la o varsta frageda.

Totusi, exista persoane carora maselele de minte nu le erup niciodata, datorita evolutiei corpului uman de-a lungul timpului. Din punct de vedere functional, molarul întelepciunii joaca un rol infim sau chiar niciunul în procesul de masticatie a omului modern. 

Unii pacienti pot avea toate maselele mintii erupte, sau doar trei, sau doua, fiind perfect normale si aceste situatii. Uneori, toate lipsesc (situatia cea mai norocoasa) si nu se formeaza niciodata (mugurii dentari corespunzatori molarilor trei de pe fiecare semiarcada lipsesc).

Molarii de întelepciune sunt molari reziduali folositi de stramosii nostri pentru mestecarea lemnului sau a alimentelor (carnii) crude. O teorie raspandita spune ca stramosii nostri aveau cranii cu maxilare mai mari si mai multi dinti, fiind importanti pentru o digestie mai eficienta a frunzelor si carnii crude cu care se hraneau. 

Pe masura ce dieta umana a fost modificata si a devenit mai usor de digerat, maxilarele au devenit si ele mai mici. Cu toate acestea, maselele de minte sau molarii nr. trei îsi continua dezvoltarea pe majoritatea maxilarelor umane.

Simptome ale inflamatiei

Simptomele pot varia de la usor disconfort la tumefactie avansata, durere semnificativa, infectie. Tratamentul preventiv este astfel indicat înca de la primele semne ale eruptiei.Mai jos sunt cateva simptome comune în infectia maselei de minte:

  • durerea dintelui sau în jurul acestuia
  • durere la nivelul maxilarului sau pe partea laterala a fetei
  • umflarea sau roseata gingiilor din jurul dintelui
  • respiratie urat mirositoare
  • dificultate la mestecare
  • dificultate în deschiderea gurii
  • glandele limfatice (ganglionii limfatici adiacenti) umflate
  • febra
  • aparitia unei secretii galbene-albicioase la locul eruptiei
Daca nu se trateaza sursa inflamatiei, aceasta va evolua într-un abces sau infectie localizata. Astfel se va instala o durere acuta, tumefierea usoara sau moderata a gingiilor, probleme de sinus sau descarcarea în gat a abcesului dentar însotit adesea de gust neplacut, deranjant si miros fetid.

Infectia severa are loc atunci cand infectia locala persista si se raspandeste în alte zone de la nivelul fetei. Simptomele includ tumefactia fetei sau a gatului, durere severa, cronica, dificultati în deschiderea gurii, descarcarea în gat, febra, slabiciune generalizata, precum si dificultati în respiratie sau înghitire (daca infectia se raspandeste la gat). Astfel de infecții pot avea consecinte periculoase, daca nu sunt tratate imediat. Ele se pot raspandi sistemic si pot ajunge chiar la creier sau inima.

Uneori, durerea este cauzata de dintii vecini maselelor de minte, care se împing în acestia stimuland dureros terminatiile nervoase adiacente. Aglomerarea (îngramadirea) celorlalti dinti pe arcada determinata de eruptia molarilor trei reprezinta, de asemenea, un potential simptom corelat.

Absenta simptomelor nu sugereaza si absenta inflamatiei. Infectia poate fi redusa în intensitate, cronica și neînsotita de durere sau tumefactie, totusi poate duce la aparitia complicatiilor si a altor leziuni.

Tratament

Cel mai bun tratament pentru remedierea unei infectii a molarilor de minte depinde partial de cauza si gravitatea infectiei, astfel se impune un consult la medicul stomatolog pentru a stabili conduita de urmat.

Cu toate acestea, tratamentul implica de obicei:

  • o curatare minutioasa a molarului si a gingiilor adiacente si a dintilor din jur
  • utilizarea apei de gura antiseptice
  • antibiotice pentru a trata cauza infectiei
Metodele de mai sus vor ajuta la tinerea sub control a infectiei, însa cel mai probabil medicul tau dentist îti va recomanda extractia maselei de minte. Acest lucru va ajuta la împiedicarea aparitiei infectiilor suplimentare si a deteriorarii tesuturilor adiacente.

Remedii acasa

O infectie minora la maseaua de minte poate disparea de la sine în cateva zile. Între timp, este recomandat tratamentul simptomatic, si anume administrarea de medicamente pentru combaterea durerii, precum acetaminofen (Paracetamol) sau ibuprofen (Nurofen), sau medicamente antiinflamatoare nesteroidale (AINS) pentru diminuarea inflmatiei.

Administrarea oricarui medicament pe cale interna sau cu administrare topica, atat pentru calmarea durerii cat si a inflamatiei poate provoca efecte adverse sau secundare, de aceea se recomanda citirea prospectului si consultarea unei persoane specializate.

Este recomandata si utilizarea unei ape de gura antibacteriana, care poate ajuta la mentinerea infectiei si a inflamatiei asociate sub control.

Este important sa nu va neglijati igiena orala, sa curatati cu atentie zona afectata cu o periuta de dinti cu perii moi pentru a îndeparta placa bacteriana si resturile alimentare.

Totodata se poate realiza clatirea cavitatii bucale cu o solutie usor salina, preparata în casa:amestecati 1 lingurita de sare (5g) în 1 cana de apa calduta. Amestecati pana la dizolvarea completa a cantitatii de sare. Apoi va puteti clati cu solutia obtinuta la fel ca si atunci cand va clatiti cu apa de gura normala. Nu înghititi solutia dupa clatire. A face acest lucru de mai multe ori pe zi, în special dupa mese, poate ajuta la mentinerea curata a zonei inflamate si la eliminarea bacteriilor din jurul ei.

Concluzii

Maselele de minte (molarii numarul trei) pot cauza diverse probleme. Este posibil sa nu existe suficient spatiu pentru ca acestea sa erupa, caz în care pot iesi înclinate, împingand dintii vecini sau nu vor erupe niciodata pe deplin. Acest lucru stabileste etapa viitoarelor probleme, cum ar fi dezvoltarea cariilor sau aparitia infectiilor.

Durerea insuportabila si umflarea gingiei reprezinta doua simptome comune ale unei infectii cauzate de masea de minte. Daca aceste probleme persista mai mult de cateva zile, consultati un medic stomatolog.

Dentistul va curata infectia din jurul molarului afectat si va prescrie chimioterapice antibacteriene pentru a trata infectia de cauza bacteriana. De asemenea, el va poate recomanda extragerea maselei de minte pentru a preveni dezvoltarea problemelor suplimentare.

Trimite și prietenilor tăi!

Leave a Comment

Your email address will not be published.