Bruxism
Bruxismul reprezinta scrâșnirea dintilor sau înclestarea maxilarului cu mandibula si realizarea unor miscari fața-spate sau de lateralitate. Astfel, dinții pot sa fie afectati, dar si sanatatea generala a cavitatii orale.
La majoritatea oamenilor, bruxismul se manifesta pe timpul noptii si într-un mod inconstient, însa exista cazuri în care bruxismul apare si în timpul zilei, atunci cand oamenii sunt stresati sau trec printr-o stare anxioasa. Deci, bruxismul poate sa fie atat nocturn, cat si diurn, respectiv inconstient cat si constient.
Bruxismul nocturn este una dintre cele mai frecvente tulburari ale somnului avand la baza o activitate neuromusculara inconstienta, si astfel devine foarte greu de controlat.
Simptomele bruxismului
Scrâsnirea dintilor are drept efect micsorarea, tocirea si uneori chiar fisurarea lor; probleme aparute preponderent la molari. Totodata se exercita o presiune suficient de mare si continua asupra muschilor masticatori, maseteri si asupra articulatiei temporo-mandibulare (articulatia care leaga mandibula [maxilarul inferior] de craniu), încat sa se instaleze un disconfort general.
Principalele simptome sunt:
- durere de cap mai mult sau mai putin puternica
- durere la nivelul feței (durere faciala)
- durere la nivelul urechilor
- durere resimtita la nivelul articulatiei temporo-mandibulare si a muschilor adiacenti
- insomnie sau somnn întrerupt
- micsorarea dintilor si sensibilitatea dentara
- fisurarea dintilor
-
gingii dureroase
Durerile de cap si de la nivelul fetei tind sa dispara dupa ce pacientul înceteaza sa îsi mai scrâsneasca dintii.
Cauzele bruxismului
Nu sunt pe deplin cunoscute, însa cert este ca bruxismul se asociaza cu anxietatea, stresul, probleme ale somnului.
Printre probleme ale somnului se numara: sforaitul, vorbitul în somn, paralizia în somn, experimentarea unor forme de halucinatii în stadiul de semi-constienta.
În unele cazuri, bruxismul apare ca efect secundar determinat de anumite medicamente (antidepresive care actioneaza prin inhibarea recaptarii serotoninei).
Un alt factor important este stilul de viata, astfel încat persoanele care consuma regulat alcool, fumeaza, utilizeaza droguri recreationale (cocaina, extasy, marijuana) sau consuma peste 6 cesti de cafea/zi (consum excesiv de cofeina), sunt predispuse spre a dezvolta bruxism.
Tratamentul bruxismului
Pentru a putea trata bruxismul trebuie aflate principalele cauze care determina aparitia lui în prima instanta. Astfel, tratamentul bruxismului este strans legat de factorii lui declansatori.
1. Gutiera
Medicul tau dentist îti va recomanda sa utilizezi o gutiera pe timpul noptii daca bruxismul tau este nocturn. Gutiera este confectionata din plastic flexibil si durabili, transparent sau colorat, care ia forma dintilor purtatorului. Ea se aplica fie pe maxilar, fie pe mandibula si formeaza astfel o bariera fizica între dintii superiori si cei inferiori, protejandu-i de posibile traumatisme din cauza bruxismului.
2. Tratarea stresului si a anxietatii
Daca asociezi bruxismul cu stresul sau anxietatea poti ca înainte de culcare sa practici una sau mai multe din urmatoarele: yoga, tehnici de respiratie controlata, masaj, cititi o carte, faceti o baie calda (dar nu fierbinte), ascultati muzica relaxanta (terapie prin muzica).
3. Medicatie
În acest caz vorbim despre tratarea simptomelor aparute în urma bruxismului, însa nu si a afectiunii în sine. Se recomanda utilizarea medicamentelor non-steroidiene anti-inflamatoare si anxiolitice precum ibuprofen, care ajuta la ameliorarea durerii si a posibilei inflamatii gingivale.
Însa consulta-ti mereu medicul înainte de a-ti administra orice medicament.
4. Renuntarea la obiceiurile daunatoare
În multe cazuri s-a evidentiat ca bruxismul a fost declansat si chiar agravat de obiceiuri de zi cu zi, însa daunatoare corpului.
Iata ce trebuie sa faci: renunta la a consuma bauturi alcoolice deoarece afecteaza bruxismul nocturn, redu numarul de tigari/tigarete consumate pe zi, evita consumul de substante psihoactive utilizate ca droguri recreationale precum: ecstasy sau cocaina, adopta un program de somn de minim 8 ore si avand ore fixe de culcare-trezire.
5. Fii prezent
Daca suferi de bruxism pe timpul zilei încearca sa fii prezent referitor la tot ce se întampla în jurul tau cat si în mintea si corul tau.
Astfel poti înceta sa îti mai scrasnesti dintii imediat cum esti constient ca faci asta.
Preventia bruxismului
Pentru a-ti mentine dantura si cavitatea bucala sanatoasa trebuie sa mergi regulat la medicul tau dentist pentru a preîntampina orice problema poate aparea din cauza bruxismului, precum sensibilitatea dentara, fisuri sau crapaturi dentare, inflamatia gingivala.
Nu ezita sa apelezi la ajutorul medicului dentist ori de cate ori simti nevoia.
În concluzie, încearca sa ai un stil de viata cat mai sanatos si o minte si mai sanatoasa pentru a nu fi nevoie sa te confrunti cu bruxismul si toate celelalte probleme asociate cu aceasta afectiune.