Fațete dentare VS albirea dinților

Îti doresti ACEL zâmbet stralucitor si de un alb impecabil? Asta e clar din moment ce ai ajuns sa citesti acest articol. Acum întrebarea este “CUM sa ajungi sa ai TU acel zâmbet?” 

Citeste în continuare pentru a afla cum, daca este rentabil si daca efectul este cel dorit de tine.

Ce presupune albirea dinților?

Procedura de albire profesionala a dintilor este destul de simpla. Aceasta se realizeaza la un cabinet stomatologic, unde medicul dentist va curata mai întâi dintii, iar apoi îi va examina. Înainte de procesul de albire, el va rezolva orice problema la nivelul dintilor, precum prezenta cariilor sau a tartrului. 

Odata ce dintii sunt curati, se aplica un agent de albire pe dinti si se lasa sa actioneze o perioada de timp, apoi se îndeparteaza si apoi este reaplicat. Întregul proces dureaza aproximativ o ora, dar de obicei sunt necesare mai multe vizite pentru a obtine rezultatele dorite.

În cazul albirii dintilor, medicii stomatologi obtin rezultate mai bune si mai sigure decat cele promise de produsele disponibile pe piata pentru acest procedeu. Acest lucru se datoreaza tehnicilor si produselor disponibile exclusiv medicilor dentisti.

Medicii stomatologi iau masuri speciale pentru a proteja mucoasa bucala, gingiile si ochii în timpul acestor proceduri. Avantajul albirii profesionale comparativ cu cea realizata acasa este ca, cea profesionala este adesea mai rapida și ofera rezultate mai durabile decat metodele de acasa.

Ce sunt fațetele dentare?

Fatetele dentare reprezinta un strat dur care acopera complet partea din fata a unui dinte individual. Deoarece acestea sunt pur cosmetice, ele sunt utilizate predominant pentru dintii frontali si laterali aflati la vedere atunci cand zambim, comparativ cu molarii situati spre partea din spate a gurii.

Fatetele dentare sunt confectionate fie din portelan, fie dintr-un material care se aplica direct pe suprafata dintelui. Fiecarui pacient i se confectioneaza personalizat fatetele dentare, avand un aspect natural.

Pentru a pregati dintii de aplicarea fatetelor dentare, medicul stomatologul trebuie sa îndeparteze o parte din smalț de pe suprafata lor. Deoarece smalțul dintilor nu se regenereaza, acest proces va modifica permanent dintii. Fatetele dentare se lipesc direct pe dinte, înlocuind astfel smalțul îndepartat.

Este esential ca un pacient sa aiba dintii sanatosi înainte de a lua în considerare aplicarea fatetelor dentare. Este posibil sa se formeze carii între suprafata dintelui si cea a fatetelor, astfel încat un dinte deja slabit poate fi în pericol.

De retinut este ca, în cazul fatetelor dentare din portelan se îndeparteaza un strat mai gros de smalț decat în cazul fatetelor compuse din materiale aplicate direct pe dinte. Însa, în ambele cazuri medicul dentist va acorda o atentie deosebita ca fatetele dentare sa aiba un aspect natural, si sa se simta cat mai natural pe dinte.

Întregul proces de aplicare a fatetelor dentare -fie din portelan, fie cele aplicate direct pe dinte- poate necesita mai multe sedinte si ore petrecute în cabinetul medicului stomatolog.

Durabilitatea efectului

Un pacient vede imediat îmbunatatirea odata cu albirea dintilor. Cu toate acestea, nu dureaza pentru totdeauna. Dentistul poate prescrie utilizarea la domiciliu a unor produse pentru a completa procedura de cabinet. Chiar si atunci, efectul de albire a dintilor nu dureaza pentru totdeauna. Dintii care au fost albiti profesional pot fi înca remaniati în timp. Dupa cativa ani, pacientul poate avea nevoie sa revina pentru a repeta procesul.

Fatetele dentare, pe de alta parte, pot dura pana la 15 ani. Desi puternice, ele sunt subtiri si pot fi deteriorate. Se pot crapa sau se pot dezlipi daca un pacient mesteca alimente dure sau daca îsi roade unghiile. Dentistul poate repara adesea deteriorarea unei fatete, mai ales daca acesta este fabricata dintr-un material compozit. Potentialii pacienti trebuie sa realizeze, totusi, ca, din moment ce o parte din smalț este îndepartata, aplicarea unei fatete dentare nu mai poate fi anulata. Daca se desprind sau sunt deteriorate, acestea trebuie înlocuite. 

Intensitatea nuanței de alb

Întrucat smalțul este transparent, nu acesta coloreaza dintii, ci dentina. Dentina este țesutul adiacent smalțului si este de culoare galbuie. Astfel, prin albirea dentara nu poti sa schimbi foarte mult nuanta naturala a dintelui. Nu se poate obtine o nuanta de alb imaculat daca nuanta naturala a dintilor tai este de un alb-galbui.

În acest sens, doar fatetele dentare înlocuiesc complet nuanta naturala a dintilor, si doar cu acestea poti obtine o schimbare majora, chiar radicala, a nuantei dintilor.

Naturalețea la vedere

Albirea dintilor presupune doar îmbunatatirea nuantei naturale a dintilor. Acest procedeu nu afecteaza forma si nici marimea dintilor, astfel încat, dantura îsi pastreaza naturaletea, iar schimbarile vor fi vizibile doar în sfera coloristica.

Fatetele dentare, indiferent daca sunt din ceramica sau daca sunt din materiale modelate direct pe dinte, sunt personalizate pentru fiecare individ. Astfel, este imposibil ca cineva sa faca diferenta între fatetele dentare si dintii naturali. Singura modificare vizibila va putea fi data de culoarea prea alba, de altfel neîntalnita în mod natural.

Cat costa fațetele dentare? Cat costa albirea dentara?

A compara albirea dintilor cu aplicarea fatetelor dentare este ca si cum ai compara mere cu portocale. În ambele cazuri se obtine albirea dintilor, dar acolo este sfarsitul asemanarilor. Fatetele dentare pot rezolva mult mai multe probleme decat albirea, implicit sunt o solutie pe termen lung, personalizata pentru fiecare individ.

Tinand cont de acesti factori, nu este surprinzator faptul ca fatetele dentare sunt mult mai scumpe decat albirea dintilor. Totusi, necesitatea de a repeta procesul de albire dentara face ca, în timp, costurile pentru albire sa le ajunga pe cel pentru fatete, sau chiar sa îl depaseasca.

Orice decizie cosmetica legata de dinti se ia cel mai bine prin cantarirea factorilor care sunt cei mai importanti pentru pacient. Decizia de albire a dintilor nu este cu mult diferita de cea care presupune fatetarea dintilor.

Discutarea optiunilor cu medicul stomatolog te va ajuta sa decizi ce ti se potriveste, si totodata, ce este cel mai bine pentru tine.

Trimite și prietenilor tăi!

Leave a Comment

Your email address will not be published.