Coroana fizionomica - estetica

Recapata-ti zambetul rapid si fara durere cu ajutorul coroanelor dentare. Realizate din materiale premium, de cea mai buna calitate si prin tehnologii moderne digitale, coroanele dentare sunt una din cele mai cautate solutii de catre pacientii care au probleme cu dantura. 

Daca ai unul sau mai multi dinti lipsa si nu doresti un implant dentar, sau ai unul sau mai multi dinti foarte afectati, coroana dentara este cea mai buna solutie pentru care poti opta. 

Coroanele total fizionomice – reprezinta dispozitive medicale din categoria microprotezelor care se cimenteaza pe un dinte natural sau o radaciana dentara ce a fost reconstruita cu un pivot metalic din fibra de sticla sau de zirconiu. Coroanele dentare fizionomice sunt cele mai cautate de catre pacientii din intreaga lume deoarece sunt considerate din punct de vedere medical cele mai bune coroane protetice artificiale pe care le putem avea in cavitatea bucala din toate punctele de vedere- biologic, al esteticii dentare, functional, miniminvaziv.

Porcelain Teeth

Coroana dentara este asemanatoare cu un capac care se pune peste un dinte sau implant dentar care a fost pregatit in prealabil pentru asa ceva. Coroana dentara este o lucrare care imbunatateste dintele atat estetic cat si functional. Coroanele dentare sunt de multe feluri atat din punct de vedere al functionalitatii cat si al materialelor utilizate.

Tipuri de coroane dentare

Coroanele dentare pot fi provizorii sau definitive. De regulă, la cele provizorii se apelează:

1. Când pacientul nu dispune de resursele necesare pentru o coroană definitivă care să îi fie pe plac și vrea să mai aștepte.

2. Când pacientul se află în tratament ortodontic. Din cauză că dinții se mobiliază pe perioada purtării aparatului, se evită astfel schimbarea mai multor coroane definitive și, implicit, mai scumpe.

3. După fixarea implantului. Pentru a permite vindecarea și adaptarea, se poate face o pauză între programarea chirurgicală și cea protetică, timp în care pacientul poartă o proteză provizorie.

Materialul coroanei este ales în funcție de preferințe, costuri și fizionomie. Acestea pot fi confecționate din combinații de zirconiu, ceramică, metal și material acrilic.

Diferențe între coroana provizorie și cea definitivă

Coroana provizorie de lungă durată este realizată în laborator și este confecționată din acrilat. Dinții provizorii se lipesc cu adezivi speciali utilizați în cabinet. Coroanele provizorii sunt usoare, fragile, fara rezistenta mare in timp. Pot fi purtate de la cateva zile pana la cateva luni, in functie de scopul lor si de ce indica medicul.

Coroana dentară definitivă este realizată din materiale mai rezistente și mai variate. Se apelează la acest tip de coroană după finalizarea tratamentelor ortodontice și când pacientul dorește să investească mai mult într-o dantură mai fizionomică și mai durabila.

Cimentarea coroanelor total fizionomice trebuie facuta cu cimenturi speciale la culoarea cazului respectiv deoarece daca nu folosim un ciment de culoare corecta dupa cimentare aceste va transpare prin coroanele fizionomice. Rezulattul final din punct de vedre al perceptiei vizuale in cavitatea bucala va fi diferit ca si culoare fata de dintii naturali. De obicei se recomanda un ciment transparent care nu modifica culoare vazuta la proba finala.

Când este nevoie de o coroană dentară?

Coroanele dentare sunt recomandate în următoarele situații:

  1. dinții sunt distruși în proporție de peste 50% din cauza cariilor avansate – coroanele dentare împiedică spargerea completă;
  2. dinții au nevoie de o imbunatatire în ceea ce privește forma sau culoarea;
  3. în urma unui tratament de canal;
  4. dinții sunt decolorați sau au diverse colorații care nu se pot remedia prin albire;
  5. în cadrul unui tratament cu implanturi dentare;

Care sunt beneficiile coroanei dentare?

Care sunt beneficiile coroanei dentare?

  • Un dinte lipsa poate fi inlocuit cu ajutorul unei coroane dentare (prin realizarea unei punti dentare).
  • Dintii foarte afectati pot fi recuperati.
  • Impiedica migrarea dintilor vecini in cazul in care un dinte lipseste.
  • Ofera aspectul si culoarea unui dinte natural, fiind astfel estetică- Coroanele dentare au evoluat mult iar aceasta evolutie se vede cel mai bine in evolutia materialelor si a modului in care acestea sunt realizate. Realizam coroane dentare pe care nici medicii nu le pot deosebi de un dinte natural.
  • Confortul pacientului.
  • Reda functionalitatea – principalul avantaj al unei coroane dentare este acela ca reda functionalitatea unui dinte care in alte conditii ar trebui extras. In general aceasta caracteristica a coroanei dentare a dus la utilizarea acestora in tot mai multe cazuri de reabilitare orala.
  • Extrem de durabile – in general ne asteptam ca o coroana dentara sa aibe o durata de viata foarte mare. De cele mai multe ori coroana dentara rezista mai mult decat rezista radacina dintelui.
  • Redobandirea eficientei masticatorii.
  • Menține ocluzia corectă.
  • Preturi accesibile – pretul unei coroane dentare a inceput sa scada de prin 2010 iar pretul a ramas in general la valoarea de atunci. Mai mult coroanele dentare din zirconiu care sunt recunoscute ca fiind printre cele mai bune de pe piata au si acestea costuri reduse prin prisma numarului tot mai mare de laboratoare care le produc.
  • Realizate rapid – Cu ajutorul tehnologiei de frezare CAD CAM nu mai sunteti nevoiti sa ateptati 2 saptamani pentru a avea un dinte. Astazi acel dinte din portelan se poate realiza si in cateva ore.
Dentist choosing color teeth from palette

Care sunt dezavantajele coroanei dentare?

  • Șlefuirea smalțului natural al dintelui. Pentru a amplasa o coroană dentară, dintele trebuie șlefuit de jur împrejur, mai mult sau mai puțin (în cazul coroanei cu suport metalic se șlefuiește mai mult).
  • Necesita devitalizarea dintelui – in 90% dintre cazuri, atunci cand este propusa o coroana dentara este obligatorie si scoaterea nervului dintelui. scoaterea nervului dintelui poate duce la slabirea acestuia in timp in anumite conditii.
  • Igiena deficitara – spre deosebire de dintii naturali, coroanele dentare sunt igienizate cu dificultate mai mare. Sa nu mai vorbim de puntile dentare care necesita o atentie mult sporita atunci cand vorbim de realizarea unei igiene corecte.

Care este procesul de montare a coroanei dentare?

Procesul de punere a unei coroane dentare implică două mari etape (două vizite la cabinet) pe care ți le prezentăm mai jos:

Prima vizită presupune examinarea și pregătirea pacientului. Înainte de a demara acest proces, medicii îți vor oferi o consultație pentru a afla dacă acest tip de restaurare ți se potrivește. În momentul în care au stabilit care este cea mai bună opțiune de tratament, se trece la prepararea dinților. În cadrul primei vizite are loc și amprentarea digitală (rapidă și confortabilă). După ce dintele a fost preparat, medicul ia o amprentă optică 3D, folosindu-se de scanner-ul intraoral. Amprenta este trimisă la laborator, iar pacientul pleacă acasă cu o coroană dentară provizorie care îi protejează dintele.

Cea de-a doua vizită are loc imediat cum coroana dentară este gata. Cea provizorie este înlocuită cu cea permanentă, iar pacientul se bucură de un zâmbet nou, frumos și funcțional. Acomodarea cu noua coroană dentară se face într-un timp scurt, aceasta simțindu-se apoi exact ca un dinte natural.

In cat timp e gata o coroana dentara?

In functie de timpul pe care-l ai la dispozitie. Anumite coroane dentare au un proces de fabricatie mai rapid decat altele. Daca esti presat de timp si trebuie sa pleci din tara sau serviciul nu-ti permite, e bine sa discuti cu medicul stomatolog care este varianta optima pentru tine si din acest punct de vedere.

Cat costa o coroana dentara?

Desi nu ar trebui sa reprezinte un factor decisiv (in fond vorbim de sanatatea dumneavoastra) acesta este totusi unu luat des in considerare. Cel mai mic cost platit pentru o coroana dentara este de 100 lei si aici vorbim de coroanele dentare provizorii din acrilat realizate in cabinetul stomatologic iar cel mai scump pret pe care il poti plati pentru o coroana dentara este de 1500 lei pentru o coroana dentara ceramica. 

Acestea din urma sunt coroane dentare cu propietati extraordinare atat din punct de vedere estetic cat si functional si sunt in general cele din ceramica integral sau chiar si coroanele dentare din zirconiu.

Deoarece costul este un factor decisiv in multe cazuri, s-a introdus metoda de plata in rate fara dobanda tocmai pentru a inlatura acest factor din decizia finala. Multe cabinete stomatologice au implementat aceasta forma de plata. Medicul dentist iti va prezenta acest aspect, dat totodata poti intreba si tu la cabinet

Contraindicatiile coroanei dentare

Nu se realizeaza coroane dentare:

  • pe dinti scurti (bonturi neretentive);
  • in ocluzii adanci traumatizante;
  • in ocluzii cap la cap (cele ceramice);
  • in abrazii avansate;
  • la tineri sub 17 ani (inca au camera pulpara mare);
  • cand exista carii profunde si extinse sau obturatii mari nearmate (cu pereti dentari subtiri).
Referitor la prima contraindicatie, coroanele din ceramica realizate pe canini sau premolari se fractureaza (sunt casante). Cele din acrilat rezista un anumit timp, dar se subtiaza treptat si se perforeaza, apoi se perforeaza si ele, deci nu pot fi considerate decat coroane provizorii.

Cum se îngrijeste o coroana dentara

Coroanele dentare au același regim de îngrijire ca și dinții naturali. Deci va trebui doar să-ți respecți igiena orală – periaj de două ori pe zi, ață dentară, apă de gură. 

Mișcările periuței vor fi dinspre gingie spre dinte, iar periajul va dura 3-5 minute.

De asemenea, va trebui să te asiguri că ajungi la dentist de două ori pe an, la controalele de rutină.

Prin urmare, nu îți face griji, nu va trebui să ai un proces special de îngrijire al coroanelor dentare.

Model of artificial jaw with dental implant

Dacă zâmbetul tău nu arată așa cum ți-ai dori și necesită o restaurare, însă anumiți dinți prezintă carii sau fracturi, cea mai bună modalitate de a te bucura de o dantură sănătoasă, cu un frumos aspect estetic, este tratamentul cu coroane dentare. Acestea se realizează azi din materiale de înaltă calitate, care asigură atât rezistență, cât și un aspect natural, 100% la fel cu al dinților tăi. Popularitatea lor este astfel de necontestat.

Tratamentele estetice nu schimbă doar un zâmbet, ci întreaga viață a pacientului care râde și se exprimă cu mai multă încredere și fără complexe.

Spune DA zâmbetului mult visat!

Trimite și prietenilor tăi!

Leave a Comment

Your email address will not be published.