Culoarea normala a limbii
În timp ce s-ar putea sa crezi ca limba ta are doar o anumita culoare, adevarul este ca acest mic organ muscular poate avea o serie variata de culori. O limba poate deveni rosie, galbena, violeta sau o alta nuanta, iar anumite conditii de sanatate pot chiar sa-i influenteze forma.
Nu este neobisnuit ca limba ta sa fie de o culoare diferita celor care urmeaza sa fie descrise, însa acest fapt nu sugereaza o sanatate optima de asemenea.
În caz ca te întrebi daca culoarea limbii tale este considerata „sanatoasa”, citeste mai departe pentru a afla ce înseamna toate nuantele posibile și cand ar trebui sa te adresezi unui medic.
Aspectul limbii sanatoase
În timp ce limba fiecaruia poate parea usor diferita, o limba „tipic sanatoasa” are caracteristici similare. Ar trebui să fie roz, cu o pelicula subtire albicioasa la suprafata acesteia, care se îndeparteaza la periaj.
O limba sanatoasa are multe papilele gustative pe fata superioara (ventrala) si laterala. Papilele sunt mici umflaturi carnoase care ajuta la masticatia alimentelor si la perceperea gustului lor.
Modificari de culoare ele limbii
Problemele de sanatate pot transforma limba care adopta diverse culori. Unele dintre aceste probleme se rezolva de la sine, în timp ce altele necesita tratament.
Mai jos, vom descrie mai multe culori ale limbii si conditiile medicale carora li se datoreaza.
1. Limba rosie
Limba poate deveni rosie si umflata, ceea ce poate indica o deficienta de vitamina B, care se poate remedia prin suplimente, sau o scarlatina. În mod alternativ, aceste modificari pot aparea ca parte a unei reactii alergice la un medicament sau la un aliment.
O limba rosie, tumefiata, poate indica si glosita – inflamatie a limbii. În cazuri rare, este un alt semn al bolii Kawasaki. Petele rosii cu margini albe de-a lungul limbii reprezinta o afectiune rara, dar inofensiva numita limba geografica.
Un medic se poate referi la o limba rosie umflata, drept limba de capsuni.
2. Limba mov, violet
Limba se poate purpura ca urmare a circulatiei deficitare a sangelui sau a unei afectiuni cardiace, care necesita tratament atent.
Potrivit Departamentului Sanatatii si Serviciilor Umane, o limba violeta poate fi si un semn al bolii Kawasaki. Aceasta este o afectiune rara, dar serioasa, care determină inflamatia vaselor de sange.
3. Limba albastra
O tenta albastra regasita la nivelul limbii poate indica o lipsa de oxigen în sange.
Acest lucru poate rezulta din: o lipsa de oxigen la nivelul plamanilor, tulburari sangvine, boala vaselor de sange, boala de rinichi.
Un nivel scazut de oxigen în sange este grav si necesita îngrijiri medicale imediate.
Eczema este o alta cauza posibila a limbii albastre.
4. Limba verde
Limba poate deveni verde din cauza acumularii de bacterii, iar cauzele pot fi aceleasi cu cele ale unei limbi galbene sau albe.
În unele cazuri grave, se dezvolta o acoperire paroasa.
5. Limba galbena
Îngalbenirea limbii rezulta de obicei din cresterea încarcaturii bacteriene. Igiena orala deficitara si gura uscata pot duce fiecare la o supraaglomerare de bacterii la nivelul limbii.
De asemenea, limba se poate îngalbeni înainte sa devina neagra si paroasa. Acest lucru se întampla atunci cand papilele se maresc, captand bacteriile pe suprafata limbii.
În cazuri rare, afectiunile mai grave de sanatate determina limba galbena. Un studiu din 2019 sugereaza ca o limba galbena poate fi un semn al diabetului. O alta cauza posibila este icterul.
Limba poate avea un aspect galben daca fumezi sau folosesti tutun de mestecat. Uneori chiar si psoriazisul poate provoca, de asemenea, limba galbena.
6. Limba portocalie
Aceiasi factori care duc la îngalbenire pot fi responsabili si de devenirea portocalie a limbii, cum ar fi igiena orala neglijata sau uscaciunea gurii.
Anumite antibiotice si alimente pot transforma limba portocalie, cum ar fi cele bogate în beta-caroten. Acesta este compusul care le confera morcovilor culoarea lor specifica portocalie.
7. Limba gri, cenusie
Conform Organizatiei Nationale pentru Tulburari Rare, o afectiune numita limba geografica poate provoca pe limba pete alb-cenusii. Liniile albe se dezvolta apoi între aceste pete, dand limbii aspectul unei harti.
Eczema poate provoca, de asemenea, aceasta schimbare de culoare. Un studiu din 2017 care a implicat 200 de persoane cu eczeme a constatat ca 43,5% dintre participanti aveau o limba gri sau palida.
Uneori, problemele digestive pot cauza ca limba ta sa devina cenusie, precum ulcerul peptic.
8. Limba maronie
Aceasta schimbare este de obicei inofensiva si cauzata de ceea ce mananci si bei. Cu toate acestea, consumul de tutun este o alta cauza a limbii brune, un obicei daunator care ar putea duce la semne de cancer oral manifestate la nivelul limbii sub forma de diferite leziuni.
9. Limba neagra
O acumulare de keratina poate cauza ca limba sa se întunece. Keratina este o proteina din piele, par si unghii.
Conform Centrului de informare a bolilor genetice si rare, o acumulare de keratina poate cauza ca limba sa devina neagra si paroasa. O acumulare poate rezulta din: igiena orala deficitara, medicamente, cum ar fi unele antibiotice, consumul de tutun, terapie cu radiatii.
Consumul de lichide închise la culoare – cum ar fi cafeaua sau ceaiul negru – poate înnegri limba. În cazuri rare, o limba neagra rezulta dintr-o stare de sanatate mai grava, cum ar fi diabetul sau infectia cu HIV.
10. Limba alba
Daca ai limba palida si dezvolta portiuni albicioase, aceasta poate rezulta dintr-o infectie fungica, cum ar fi candidoza orala. Candidoza orala poate fi durerosa si poate provoca pe limba leziuni pseudomembranoase groase, albe sau rosii. O persoana poate avea în acest caz si probleme cu înghitirea sau mestecarea alimentelor. Tratamentul se realizeaza cu antifungice prescrise de medic.
O alta cauza posibila este leucoplazia. Aceasta afectiune face ca pe limba sa se formeze pete albe sau placi si rezulta adesea din fumat. Leucoplazia prezinta risc de malignizare.
De asemenea, limba poate aparea alba din cauza lichenului plan oral, creand aspectul de linii albe pe întreaga suprafata a limbii.
Cand sa mergi la doctor?
1. Schimbari de culoare pe termen lung: Limba ta ar putea parea ceva mai închisa sau mai deschisa la culoare de la o zi la alta. Cu toate acestea, orice modificare de culoare pe termen lung mentionata mai sus ar trebui sa justifice o vizita la medic.
2. Modificari de dimensiune sau forma: De asemenea, veti dori sa va adresati medicului daca observati modificari ale formei, cum ar fi umflarea, aparitia unor noduli sau subtierea limbii.
3. Modificari ale umiditatii sau acoperirii: Orice schimbare a umiditatii si acoperirii ar trebui, de asemenea, sa fie analizata, mai ales daca observati o pelicula albicioasa sau galbuie pe limba. Acest tip de acoperire s-ar putea extinde si în alte zone ale gurii, ceea ce ar putea indica o infectie.
Sfaturi pentru sanatatea cavitatii bucale
- spalarea dintilor cel putin de doua ori pe zi cu o pasta de dinti care contine fluor
- consumul unei diete sanatoase, cu un nivel scazut de zahar
- curatarea interdentara în fiecare zi
- vizite regulate la medicul stomatolog pentru efectuarea de controale
- evitarea piercingului limbii sau buzelor
- evitarea produselor din tutun
Concluzie
Este posibil sa nu va observati limba în mod regulat, dar aceasta parte a corpului, adesea trecuta cu vederea, va poate oferi numeroase informatii despre sanatatea dvs. generala.
Este important sa va curatati limba în fiecare zi, astfel încat sa observati rapid eventualele schimbari. Puteti folosi o racleta de limba sau o puteti face cu peria de dinti în timp ce va spalati dintii.
Ar trebui sa va adresati unui medic daca orice modificare a limbii dureaza mai mult de doua saptamani.