Fumatul și igiena orală
În zilele noastre, majoritatea oamenilor sunt constienti de efectele negative ale consumului de tutun asupra organismului uman. Fumatul poate cauza multe si diverse afectiuni medicale, iar în unele cazuri poate duce chiar la boli letale.
Totusi, majoritatea persoanelor fumatoare nu iau în calcul si problemele cauzate de acest viciu la nivelul cavitatii lor bucale. Fumatul afecteaza sanatatea dintilor tai si a gingiile, precum poate cauza si aparitia cancerului oral (bucal).
Efectele fumatului asupra organismului
Consumat sub orice forma, tutunul afecteaza întreg organismul uman prin slabirea sistemului imunitar. Însa chiar si produsele înlocuitoare a tutunului contin pana la 30 de substante chimice care pot declansa aparitia cancerului. Iata doar cateva dintre multele efecte nocive ale fumatului la nivelul întregului organism:
- afectiuni ale inimii: accelerarea pulsului, precum si cresterea presiunii arteriale
- cancer pulmonar sau la nivelul cailor respiratorii, cancer bucal
- dependenta: nicotina continuta de aceste produse cauzeaza dependenta
- afectiuni orale: cariile, afectiuni gingivale, caderea dintilor, îngalbenirea dintilor, formarea tartrului favorizand aparitia parodontozei, respiratia urat mirositoare, modificarea gustului si a mirosului alimentelor
Fumatul îmi distruge dinții?
DA. Substantele chimice din interiorul tigarilor determina cresterea aciditatii salivei, însa si scade secretia salivara. Saliva are rolul de protectie a dintilor si de curatare a lor, astfel, atunci cand secretia salivei scade, dintii sunt mai predispusi atacurilor bacteriene si la aparitia cariilor.
Întrucat suprafata smalțului este una poroasa (asemenea unui burete),nicotina patrunde în smalț si pateaza dintii, devenind galbeni. La fumatorii cronici, smalțul se coloreaza în maroniu.
Din cauza fumului de tigara, nicotinei si gudronului, respiratia ta va avea de suferit. Aceste substante se depun pe dinti, gingii, limba si obraji, iar în cateva ore respiratia devine urat mirositoare.
De asemenea, nicotina afecteaza si papilele gustative localizate la nivelul limbii. Acest fapt duce la alterarea sensibilitatii gustative. Dupa ce o persoana înceteaza sa mai fumeze, ea poate percepe iar gustul normal al alimentelor. Concomitent cu modificarea gustului, fumatorilor le este afectat si simtul mirosului.
Fumatul afectează și gingiile
Comparativ cu nonfumatorii, persoanele care fumeaza sunt de doua ori mai predispuse la dezvoltarea afectiunilor gingivale, întrucat nicotina si gudronul se depun pe gingie, sensibilizand-o. De asemenea, fumatorii se confrunta adesea cu sangerari gingivale în timpul periajului dentar.
Procesul de vindecare la nivel gingival în urma unor interventii este scazut, în timp ce riscul de dezvoltare a infectiilor gingivale creste. Cu cat o persoana fumeaza mai multe tigari/zi si cu cat persoana respectiva fumeaza pe o perioada mai îndelungata cu atat aparitia gingivitei, respectiv a parodontozei creste.
Pentru a preveni infectia gingiilor în cazul consumului de tutun este nevoie de o igiena dentara riguroasa, periaj dentar de 2/zi, utilizarea aței dentare pentru îndepartarea mai completa a bacteriilor, folosirea apei de gura fara alcooli care ajuta deasemenea în cazul respiratiei urat mirositoare.
Cel mai important, controlul medicului dentist previne si trateaza gingivitele, precum si alte posibile afectiuni dentare.
Igiena dentată la fumatori
Pentru a elimina tartrul si resturile de nicotina si gudron de pe dinti, persoanele fumatoare pot utiliza anumite produse destinate igienei orale mai dure, cu actiune mai puternica fata de cele normale.
Pasta de dinti destinata albirii dintilor este de asemenea recomandata.
Medicul dentist ar putea sa va îndrume spre alternarea pastei de dinti dure, destinate fumatorilor, cu una normala pentru a nu agresa suprafata dintilor, si pentru a preveni aparitia sensibilitatii dentare.
De ce să renunț la fumat?
Cu cat te lasi mai repede de fumat, cu atat mai bine. Nu numai ca igiena ta orala se îmbunatateste, ci întreg organismul îti va fi recunoscator.
Renuntarea la fumat scade riscul de a dezvolta probleme la nivelul inimii, scade riscul de a suferi de un accident vascular cerebral (AVC), precum riscul de a avea orice forma de cancer.
- Dupa doar cateva minute de la ultima tigara consumata, organismul începe procesul de ‘vindecare’.
- Dupa 20 de minute dupa ce renunți la fumat, pulsul si tensiunea arteriala scad, revenind spre valorile normale.
- Dupa 12 ore, cantitatea de dioxid de carbon (CO2) aflata în sange ajunge la valori normale.
- De la 3 saptamani pana la 4 luni dupa ce ai renunțat la fumat, fluxul sanguin se îmbunatațeste, iar plamanii functioneaza la capacitate maxima.
- Dupa 1 an, riscul de afectiuni cardiace scade la jumatate fata de cel a persoanelor care continua sa fumeze.
- De la 2 la 3 ani, riscul de dezvoltare a cancerului bucal, cancerului pulmonar sau cancerului cailor respiratorii este acelasi cu a nonfumatorilor.
Nu trebuie sa treci prin tot acest proces singur. Poti apela la ajutor de specialitate, la centre si asociatii specializate în acest domeniu.
Suportul prietenilor si a familiei poate asigura reusita ta împotriva tentatiei de a mai fuma ulterior dupa ce decizi sa renunti la acest viciu.
Sanatatea organismului tau are nevoie de tine sa nu mai fumezi.