Periajul dentar corect
Atunci cand vine vorba despre sanatatea noastra nu trebuie ignorata igiena dentara. Întrucat dintii reprezinta cartea noastra de vizita prin zambetul pe care îl afisam zi de zi, tindem sa acordam o atentie deosebita metodei de igienizare a cavitatii orale.
Însa, periajul dentar nu duce doar la obtinerea unor rezultate estetice, ci si la eliminarea bacteriilor din cavitatea bucala care determina aparitia cariilor dentara, a gingivitei si a altor afectiuni dentare. Dar oare metoda ta de periaj dentar este cea mai eficienta si cea mai potrivita dintilor tai?
Afla cum sa îti periezi dintii corect, rapid si într-un mod atractiv pentru a avea rezultatele mult dorite, un zambet de invidiat si o respiratie proaspata.
De ce avem nevoie
-
o periuta de dinti (fie electrica, fie una manuala) cu perii cat mai moi pentru a nu agresa gingia sau suprafata dintilor în timpul periajului dentar. Periuta de dinti trebuie sa îti fie confortabila de tinut în mana, sa aiba un cap îndeajuns de mic pentru a ajunge cu usurinta la toti dintii, în secial la molari.
De evitat sunt periutele care au perii 'naturali', din par de animale, întrucat acestea pot retine cu usurinta bacteriile si trebuie înlocuite mai des decat cele normale. De asemenea, periuta dentara trebuie înlocuita la o perioada de 3-4 luni. Atunci cand perii îsi pierd din flexibilitate sau sunt chiar rupti, este un semn ca periuta ta dentara trebuie schimbata.
Totodata, exista periute dentara care îsi modifica culoarea periilor atunci este cazul sa fie înlocuita. Dupa periajul dentar nu uita sa clatesti periuta sub un jet puternic de apa, iar mai apoi sa o depozitezi într-un loc ferit si acoperita pentru a se usca si pentru a nu se dezvolta bacterii.
-
pasta de dinti cu continut ridicat de fluor care nu numai ca îndeparteaza placa bacteriana, ci si ajuta la întarirea stratului de smalț a dintilor. De retinut este ca aceasta pasta de dinti nu trebuie înghitita deoarece în cantitati mari fluorul poate afecta sanatatea organismului. Astfel, nu este recomandata pentru copii.
Întreaba-ti medicul dentist pentru a afla de ce fel de pasta de dinti ai nevoie în raport cu afectiunile dentare cu care te confrunti.
- ata dentara completeaza procesul de curatare a dintilor. Aceasta ajuta la îndepartarea bacteriilor acumulate între dintii vecini precum si cele acumulate între dinte si gingie. Utilizarea atei dentare este recomandata înaintea începerii periajului dentar, prin urmarirea conturului fiecarui dinte într-un mod delicat astfel încat gingiile sa nu fie agresate.
- apa de gura, în cazul în care decizi sa o utilizezi, trebuie sa fie una fluorizanta, care sa completeze actiunea pastei de dinti
Recomandările medicilor stomatologi
Pentru o dantura sanatoasa si un zambet stralucitor, medicii stomatologi recomanda:
1. Perierea dintilor de 2 ori pe zi, dimineata si seara, cu ajutorul unei periute dentare cat mai moale.
2. Înlocuirea periutei dentare cu una noua la fiecare 3-4 luni, chiar si mai repede în cazul în care periuta dentara este deteriorata.
3. Utilizarea atat a apei de gura fluorizanta cat si a pastei dentare îmbogatita cu fluor.
Tehnica periajului corect
Periajul dentar realizat cat mai corect si eficient include:
- plasarea periutei dentara la un unghi de 45 de grade pe suprafata dintelui
- realizarea cu ajutorul periutei unor miscari circulare, usoare, conform acelor de ceas
- perierea fetei ventrale a dintelui (cea care se vede atunci cand zambim), perierea fetei opuse celei ventrale si perierea fetei ocluzale (cea care realizeaza procesul de masticatie)
1. Pregatirea periutei dentare de periaj
Se umezeste capul periutei dentare, apoi se distribuie pe suprafata periutei unei cantitati potrivite de pasta de dinti, cantitate echivalenta cu marimea unui bob de mazare. Dupa preferinte, se poate umezi si pasta de dinti dupa ce a fost aplicata pe periuta.
2. Periajul dentar propriu-zis
Începe prin perierea molarilor superiori timp de aprox. 3-4sec. pentru fiecare dinte si continua cu dintii vecini pana ajungi la molarii superiori de partea opusa. Dupa ce ai terminat de periat arcada superioara, continua periajul cu arcada inferioara utilizand aceeasi tehnica.
În cazul în care te plictisesti usor, poti asculta o piesa în tot acest timp si astfel sa îti faci periajul mult mai interesant. Timpul aproximativ de periere a dintilor este de 2 minute dimineata, respectiv 2 minute seara. Îti poti împarti cele 2 arcade în 4 cadrane, 2 superioare (superior-dreapta, superior-stanga) si 2 inferioare (inferior-dreapta, inferior-stanga) si sa petreci 30sec. în fiecare cadran.
Nu uita sa periezi toate fetele dintilor. Pentru perierea fetei ocluzale a molarilor si premolarilor pozitioneaza periuta de dinti cu perii paraleli cu linia buzelor. Pentru perierea fetei interne a caninilor si a incisivilor, periuta dentara se aseaza perpendiculara pe linia buzelor.
3. Periajul cavitatii bucale
Este important sa îti periezi atat limba, cat si interiorul obrajilor pentru a elimina bacteriile ce se depun la acest nivel. Totodata perierea limbei si a obrajilor ajuta la obtinerea unei respiratii proaspete, frumos mirositoare.
4. Clatirea cu apa de gura
Dupa încheierea periajului poti sa îti clatesti cavitatea bucala cu ajutorul apei de gura. Cea mai recomandata apa de gura este cea fluorizanta si nu uita sa le eviti pe cele cu alcooli. De asemenea, daca nu ai la îndemana o apa de gura poti utiliza atat apa de la robinet sau apa plata. Timpul necesar pentru clatire este de 30sec.
5. Clatirea periutei de dinti
Clătirea reprezinta un pas important în mentinerea ei cat mai igienica. Tine periuta sub un jet puternic de apa pentru cateva secunde pentru a elimina bacteriile.
Periajul dentar este necesar pentru a avea un zambet stralucitor si o respiratie proaspata, însa cu atat mai mult este necesar pentru a avea o cavitate bucala sanatoasa, respectiv un corp sanatos.
Stii de ce este nevoie sa îti periezi dintii, stii si cum sa ai un periaj eficient, ce te mai opreste acum din a trece la treaba