Periajul dentar corect

Atunci cand vine vorba despre sanatatea noastra nu trebuie ignorata igiena dentara. Întrucat dintii reprezinta cartea noastra de vizita prin zambetul pe care îl afisam zi de zi, tindem sa acordam o atentie deosebita metodei de igienizare a cavitatii orale. 

Însa, periajul dentar nu duce doar la obtinerea unor rezultate estetice, ci si la eliminarea bacteriilor din cavitatea bucala care determina aparitia cariilor dentara, a gingivitei si a altor afectiuni dentare. Dar oare metoda ta de periaj dentar este cea mai eficienta si cea mai potrivita dintilor tai? 

Afla cum sa îti periezi dintii corect, rapid si într-un mod atractiv pentru a avea rezultatele mult dorite, un zambet de invidiat si o respiratie proaspata.

De ce avem nevoie

Daca te astepti sa ai nevoie de multe ‘ustensile’ costisitoare pentru a putea ajunge la o igiena orala corespunzatoare, ei bine te înseli. Nu ai nevoie decat de:

Recomandările medicilor stomatologi

Pentru o dantura sanatoasa si un zambet stralucitor, medicii stomatologi recomanda:

1. Perierea dintilor de 2 ori pe zi, dimineata si seara, cu ajutorul unei periute dentare cat mai moale.

2. Înlocuirea periutei dentare cu una noua la fiecare 3-4 luni, chiar si mai repede în cazul în care periuta dentara este deteriorata.

3. Utilizarea atat a apei de gura fluorizanta cat si a pastei dentare îmbogatita cu fluor.

Tehnica periajului corect

Periajul dentar realizat cat mai corect si eficient include:

1. Pregatirea periutei dentare de periaj

Se umezeste capul periutei dentare, apoi se distribuie pe suprafata periutei unei cantitati potrivite de pasta de dinti, cantitate echivalenta cu marimea unui bob de mazare. Dupa preferinte, se poate umezi si pasta de dinti dupa ce a fost aplicata pe periuta.

2. Periajul dentar propriu-zis

Începe prin perierea molarilor superiori timp de aprox. 3-4sec. pentru fiecare dinte si continua cu dintii vecini pana ajungi la molarii superiori de partea opusa. Dupa ce ai terminat de periat arcada superioara, continua periajul cu arcada inferioara utilizand aceeasi tehnica. 

În cazul în care te plictisesti usor, poti asculta o piesa în tot acest timp si astfel sa îti faci periajul mult mai interesant. Timpul aproximativ de periere a dintilor este de 2 minute dimineata, respectiv 2 minute seara. Îti poti împarti cele 2 arcade în 4 cadrane, 2 superioare (superior-dreapta, superior-stanga) si 2 inferioare (inferior-dreapta, inferior-stanga) si sa petreci 30sec. în fiecare cadran. 

Nu uita sa periezi toate fetele dintilor. Pentru perierea fetei ocluzale a molarilor si premolarilor pozitioneaza periuta de dinti cu perii paraleli cu linia buzelor. Pentru perierea fetei interne a caninilor si a incisivilor, periuta dentara se aseaza perpendiculara pe linia buzelor.

3. Periajul cavitatii bucale

Este important sa îti periezi atat limba, cat si interiorul obrajilor pentru a elimina bacteriile ce se depun la acest nivel. Totodata perierea limbei si a obrajilor ajuta la obtinerea unei respiratii proaspete, frumos mirositoare.

4. Clatirea cu apa de gura

Dupa încheierea periajului poti sa îti clatesti cavitatea bucala cu ajutorul apei de gura. Cea mai recomandata apa de gura este cea fluorizanta si nu uita sa le eviti pe cele cu alcooli. De asemenea, daca nu ai la îndemana o apa de gura poti utiliza atat apa de la robinet sau apa plata. Timpul necesar pentru clatire este de 30sec.

5. Clatirea periutei de dinti

Clătirea reprezinta un pas important în mentinerea ei cat mai igienica. Tine periuta sub un jet puternic de apa pentru cateva secunde pentru a elimina bacteriile.

Periajul dentar este necesar pentru a avea un zambet stralucitor si o respiratie proaspata, însa cu atat mai mult este necesar pentru a avea o cavitate bucala sanatoasa, respectiv un corp sanatos.

Stii de ce este nevoie sa îti periezi dintii, stii si cum sa ai un periaj eficient, ce te mai opreste acum din a trece la treaba

Trimite și prietenilor tăi!

Share on facebook

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *