Parodontoza

Parodontoza este cunoscuta drept fiind o afectiune a gingiilor si este foarte întalnita în randul persoanelor mai înaintate în varsta. Parodontoza poate fi recunoscuta usor de catre un medic specialist, însa de asemenea si de publicul larg.

Daca este lasata netratata, parodontoza poate duce în situatii mai grave chiar la pierderea dintelui/dintilor afectati.

Continua sa citesti pentru a afla mai multe despre aceasta afectiune.

Ce este parodontoza? Cum se manifestă parodontoza?

Parodontoza reprezinta inflamatia gingiiei din jurul unui dinte, precum si inflamatia structurilor ce sustin dintele pe arcada dentara (ligamentele dentoalveolare). Totodata, parodontoza afecteaza structura osului maxilar sau mandibular în zona dintelui în cauza.

Parodontoza este produsa de acumularea bacteriilor si a placii bacteriene pe suprafata dintelui, în interiorul unor fisuri dentare, în zona delimitata de doi dinti vecini. În cazul unei igiene orale deficitare se creeaza un mediu propice dezvoltarii si multiplicarii bacteriilor. În timp se formeaza tartrul.

Tartrul reprezinta o depunere tare, calcificata sau pe cale de a se calcifica, care se acumuleaza la nivelul coletului dentar si sub gingie. Acesta duce la inflamarea gingiiei si la aparitia unui raspuns imun specific din partea organismului.

Manifestarile parodontozei evidentiaza:

Cum știu daca am parodontoza?

Parodontoza se manifesta mereu începand cu inflamatia gingiilor, cunoscuta drept gingivita. Acest prim pas nu este mereu usor de recunoscut, însa îl poti identifica cel mai sigur în momentul în care exista sangerari gingivale cand îti periezi dintii.

Gingivita poate evolua în parodontoza fara semnale evidente, fara manifestari care sa te îngrijoreze.

Totusi, pe parcursul acestei perioade ai putea experimenta: sangerari ale gingiei provocate fie în timpul periajului dentar, fie atunci cand mananci, însa pot sa fie chiar si spontane;  o respiratie urat mirositoare;  o usoara schimbare a pozitiei dintilor pe arcada (alunecarea lor spre stanga sau spre dreapta, înainte sau înapoi);  cresterea aparenta a lungimii dintilor datorata retractiei gingivale (situatie în care se expune coletul dintelui si posibil si o portiune din radacina dintelui);  durere ocazionala.

*sangerarile gingivale pot sa fie mai putin evidente în cazul fumatorilor datorita efectului nicotinei asupra vaselor de sange


În cele mai multe cazuri, parodontoza nu este evidenta pana la 40-50 de ani deoarece întregul proces evolueaza odata cu trecerea timpului. Astfel, o buna parte din dinte este deja rau afectata.

Totusi medicul dentist este capabil de a detecta parodontoza înca din etape incipiente, în cazul în care pacientii se prezinta la consultul de rutina programat cel putin o data pe an.

Cauzele apariției parodontozei

O cavitate bucala sanatoasa este colonizata de peste 700 de specii de bacterii, dintre care majoritatea sunt inofensive si traiesc în armonie cu organismul uman. Însa, atunci cand igiena orala lasa de dorit, bacteriile se depun în vecinatatea gingiilor, formeaza o placa bacteriana si conditii propice dezvoltarii bacteriilor rele.

În acest sens, aparitia si evolutia parodontozei este determinata de placa bacteriana.

Nerespectarea igienei orale pe o perioada îndelungata duce la formarea tartrului care se depune atat între dinti cat si la nivelul coletului dentar. Depunerea lui creste cu trecerea timpului si odata ajuns la nivelul radacinii dentare, formarea lui este mult accelerata. Acest fenomen este posibil deoarece radacina dintelui este acoperita de cement iar adeziunea dintre tartru si cement este mult mai puternica decat cea dintre tartru si smalț. Astfel, dintele este deteriorat mult mai rapid.

Tratamentul parodontozei

Cu ajutorul medicului dentist este posibila oprirea procesului de dezvoltare a parodontozei. 

Daca pacientul se prezinta la specialist cu parodontoza într-un stadiu mai avansat (cand ligamentele parodontale sunt distruse si s-a produs retractia osoasa) nu este posibila vindecarea, refacerea ligamenteloe. Astfel, în aceasta situatie nu exista tratament, ci parodontoza se poate doar preveni din evolutie.

1. Igiena orala adecvata

Medicul dentist va poate spune care sunt pasii realizarii unei igiene orale corespunzatoare, însa si personalizata nevoilor dumneavoastra. Sfaturile specialistului sunt cele mai bune si sigure de urmat în orice situatie. Ținta acestui tratament prin igiena orala este de a reduce numarul bacteriilor si a placii bacteriene, implicit reducerea inflamatiei.

Mai mult, medicul dentist va poate realiza o curatare profesionala a dintilor în cabinetul lui. Astfel va elimina tartrul dintre dinti si îi va trata cu o solutie ce contine fluor pentru a-i proteja si pentru a-i face mai puternici dupa detartraj.

2. Tratamentul cu antibiotice

În unele cazuri se prescrie un anumit tratament cu antibiotice pentru a ajuta organismul sa lupte împotriva infectiei de la nivel gingival. Însa se recurge la acesta masura doar atunci cand igiena orala nu este suficient de puternica pentru a elimina inflamatia gingiilor.

3. Revenirea la control

Dupa o anumita perioada de timp este nevoie de a reveni la un consult al medicului specialist pentru a evalua starea gingiilor si a determina daca tratamentul este benefic, iar progresul este evident sau nu.

4. Tratament chirurgical

Alte solutii de a opri parodontoza din a evolua includ metode chirurgicale de curatare a placii bacteriene din zone inaccesibile periajului dentar, precum radacina dintelui. 

De asemenea, exista posibilitatea de a se pune grefe de tesut osos sau chiar fragmente de os artificial în locul în care osul natural, a fost distrus de parodontoza.

Curiozitați despre parodontoza

Exista o aparenta legatura între parodontoza si alte afectiuni ale organismului, precum cele ale inimii.

Parodontoza afecteaza opt din zece romani.

Parodontoza este si supranumita ‘afectiunea muta’ deoarece nu are manifestari îngrijoratoare în stadiile incipiente si pentru ca este cel mai adesea tratata la varste înaintate.

Parodontoza este o afectiune contagioasa si se poate transmite de la o persoana la alta în cazul în care subiectii au o igiena orala deficitara.

Unele studii evidentiaza ideea ca daca parodontoza nu este tratata, ea poate duce la aparitia diabetului.

Parodontoza este adesea ignorata de pacienti desi ea este un adevarat inamic al dintilor. Daca nu îi este acordata atentia necesara, consecintele pot fi drastice si neplacute rezultate cu pierderea dintilor.

Pentru tratarea acestei afectiuni este nevoie de cooperare 100% cu medicul dentist, fara a neglija igiena orala zilnica si sfaturile specialistului.

Daca dintii tai sufera, implicit suferi si tu.

Leave a Comment

Your email address will not be published.