Sensibilitatea dentară

Sensibilitatea dentara reprezinta o afectiune dentara extrem de raspandita, care apare datorita mai multor factori externi organismului cat si interni.

Daca adesea încerci sa eviti mancarea prea calda sau bauturile prea reci, înghetata si alte preparate din zahar, înseamna ca a venit timpul sa tratezi aceasta sensibilitatea dentara care îti da batai de cap.

Cum se manifestă sensibilitatea dentară?

Oamenii care se confrunta cu aceasta problema pot experimenta o senzatie de durere acuta, întepatoare, spontana, dar cel mai important, temporara.

Se manifesta ca fiind o durere la nivelul radacinii dintelui sau pe suprafata dentinei, care este expusa din cauza unui strat subtire de smalt (în cazul coroanei dentare) sau cement (în cazul radacinii dintelui). În unele cazuri, stratul de smalt poate sa fie pe alocuri chiar inexistent.

De ce sunt dinții sensibili?

Dintii sunt înveliti la exterior de smalt, cel mai dur tesut al organismului uman dar care nu este inervat sub nici o forma. Adiacent, sub smalt se afla dentina, un tesut mai putin dur decat smaltul dar care este inervat, si totusi are capacitatea de a proteja miezul dintelui, pulpa dentara.

Atunci cand smaltul este agresat de factori externi (periajul agresiv, acizi, alcooli, substante utilizate pentru albirea dintilor, etc.) sau de factori interni (demineralizarea), acesta devine din ce în ce mai subtire. Cu cat smaltul dispare spre profunzime, cu atat mai mult este atacata si dentina, iar astfel se percepe durerea la nivelul dintelui produsa de agresori.

Totodata, se pot aminti si factorii genetici (genele, ADN-ul), caz în care smaltul subtire este mostenit. Însa exista tratamente si solutii pentru a ameliora aceasta afectiune prin întarirea stratului de smalt.

Sensibilitatea apare drept un raspuns la contactul dintelui cu diferite substante, precum si cu diferite temperaturi.

Iata cativa factori care determina aparitia sensibilitatii dentare:

Cum tratez sensibilitatea dentara?

Sensibilitatea dentara nu va disparea decat daca se trateaza cauzele ei. Pana cand nu se elimina factorii determinanti ai aparitiei ei, sensibilitatea dentara îsi va face simtita prezenta aparand si disparand constant.

Exista multe si diverse tratamente la care poate opta un pacient cu sensibilitate dentara. Este foarte important sa se determine cauza exacta ce duce la aparitia sensibilitatii pentru ca tratamentul sa fie benefic. 

Un diagnostic eronat nu numai ca nu duce la disparitia sensibilitatii dentare, ci o poate chiar În acest sens, medicul dentist este cel care va poate ajuta pentru a trata aceasta afectiune printr-un consult si stabilirea cauzei. Dupa care se trece la urmarea tratamentului.

1. Tratamente acasă pentru sensibilitate dentară

1. Utilizarea unei paste de dinti special creata pentru controlul sensibilitatii dentare. Medicul dentist îti poate recomanda un anumit brand, însa poti experimenta diferite companii pana o gasesti pe cea care functioneaza pentru tine.

2. Utilizarea unei periute dentare cu perii cat mai moi, astfel încat sa nu îti agresezi dintii în timpul periajului dentar.

3. Evita consumarea alimentelor si a bauturilor bogate în acizi.

4. Renunta la apa de gura ce contine alcool si opteaza în schimb pentru una bogata în fluor.

5. Efectuarea unei igiene dentare completa si corespunzatoare prin periaj de cel putin 2 ori pe zi, utilizarea atei dentare si a apei de gura dupa periaj.

2. Tratament de specialitate la medicul dentist

1. Optarea pentru coroane dentare pentru a proteja coroana dintelui.

2. Realizarea procedurii de fluorizare, care reduce sensibilitatea dentara, protejeaza dintii împotriva cariilor si a acizilor, întareste structura dintilor.

3. În cazul în care este expusa o parte din radacina dintelui (aceasta fiind cauza sensibilitatii dentare) se apeleaza la o metoda chirurgicala prin intermediul careia se aplica grefe de tesust gingival peste zona expusa a radacinei dintelui. Astfel, radacina este protejata iar sensibilitatea dentara dispare.

4. Atunci cand nici un tratament nu a dat roade, iar sensibilitatea dentara persista si chiar de agraveaza, medicul dentist recomanda devitalizarea dintelui. Aceasta procedura presupune “scoaterea nervului” prin intermediul unui tratament endodontic cand se realizeaza o gaura în interiorul dintelui, dupa care se elimina pulpa dentara. Se curata canalul/canalele radiculare, apoi se aplica un medicament în interiorul gaurii, dupa care se acopera cu o plomba permanenta sau cu ajutorul coroanei dentare.

Nu lasa frica de a merge la medicul dentist sa îsi puna amprenta asupra sanatatii zambetului tau. Periajul dentar dimineata si seara este esential pentru a avea o dantura de invidiat si fara durere la nivelul ei.

Vizita la medicul dentist de cel putin 2 ori pe an nu este una optionala, ci absolut necesara.

Trimite și prietenilor tăi!

Share on facebook

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *