Toata lumea stie ca daca mananci mult zahar îti apar carii, însa este cu adevarat asa? Cert este ca exista o conexiune între zahar si carii. Continua sa citesti mai departe pentru a afla cum se formeaza cariile si de ce.

zaharul si cariile - buze cu zahar

CE ESTE O CARIE?

Caria dentara se formeaza dupa ce consumam alimente cu o concentratie mai mult sau mai putin mare de zahar. Astfel, smaltul si dentina sunt erodate si se formeaza o cavitate (carie dentara).

Odata ce caria trece de stratul de smalt al dintelui, ea înainteaza mai repede prin dentina si poate ajunge la pulpa dintelui în cazul în care nu este tratata la timp. Daca aceasta carie a ajuns la pulpa, ea poate duce la aparitia unor complicatii precum abcesul dentar (punga de puroi în interiorul dintelui sau la nivelul gingiei).

zaharul si cariile - dinte

ZAHARUL FORMEAZA CARIILE?

Nu. Zaharul nu este cel care formeaza propriu-zis o carie. Zaharul este totusi responsabil de aparitia majoritatii cariilor dentare. In procesul de digestie a zaharului intervin anumite bacterii si acizi care ajuta la descompunerea zaharului. Acesti acizi împreuna cu placa bacteriana demineralizeaza dintii si îi fac mai sensibili la formarea unei carii.

PROTECTIE IMPOTRIVA CARIILOR

Pentru a avea o dantura de invidiat nu este nevoie sa renunti la zahar si la preparatele cu zahar, însa trebuie sa îti îngrijesti dintii corespunzator pentru a nu fi afectati de consumul acestuia.

Atat pentru adulti, cat si pentru copii este recomandata:

  • perierea dintilor de doua ori pe zi
  • utilizarea atei dentare
  • clatirea cu apa de gura
  • utilizarea gumelor de mestecat fara zahar în detrimentul celor care contin zahar
  • vizita la medicul dentist de cel putin doua ori pe an pentru control

Dintii se remineralizeaza într-o anumita proportie atunci cand îi periem datorita continutului de fluor din pasta de dinti, si chiar si din apa de gura.

zaharul si cariile - control dentist

Încurajarea copiilor sa nu consume dulciuri în proportii mari ajuta la prevenirea cariilor. De asemenea, consumarea unei cantitati moderate de zahar aduce cu sine si alte beneficii cu privire la sanatatea de zi cu zi:

  • predispozitie scazuta de a dezvolta diabet
  • îmbunatateste sanatatea inimii
  • scade riscul de a face cancer
  • scade riscul de a avea accident vascular cerebral (AVC)

Pentru a avea un trup si o minte sanatoasa, fii atent si la semnalele transmise la nivel cavitatii tale orale. Ochii reprezinta oglinda sufletului, însa dintii reflecta starea organismului, stare de bine sau de mai putin bine, influentata doar de tine.