Zaharul și cariile
Toata lumea stie ca daca mananci mult zahar îti apar carii, însa este cu adevarat asa? Cert este ca exista o conexiune între zahar si carii.
Continua sa citesti mai departe pentru a afla cum se formeaza cariile si de ce.
Ce este o carie?
Caria dentara se formeaza dupa ce consumam alimente cu o concentratie mai mult sau mai putin crescuta de zahar. Astfel, smaltul si dentina sunt erodate si se formeaza o cavitate (carie dentara).
Odata ce caria trece de stratul de smalt al dintelui, ea înainteaza mai repede prin dentina si poate ajunge la pulpa dintelui în cazul în care nu este tratata la timp. Daca aceasta carie a ajuns la pulpa, ea poate duce la aparitia unor complicatii precum abcesul dentar (punga de puroi în interiorul dintelui sau la nivelul gingiei).
Zaharul produce carii?
Nu. Zaharul nu este cel care formeaza propriu-zis o carie. Zaharul este totusi responsabil de aparitia majoritatii cariilor dentare.
In procesul de digestie a zaharului intervin anumite bacterii si acizi care ajuta la descompunerea zaharului. Acesti acizi împreuna cu placa bacteriana demineralizeaza dintii si îi fac mai sensibili la formarea unei carii.
Cum ne protejam împotriva cariilor?
Pentru a avea o dantura de invidiat nu este nevoie sa renunti la zahar si la preparatele cu zahar, însa trebuie sa îti îngrijesti dintii corespunzator pentru a nu fi afectati de consumul acestuia. Dintii se remineralizeaza într-o anumita proportie atunci cand îi periem datorita continutului de fluor din pasta de dinti, si chiar si din apa de gura.
Atat pentru adulti, cat si pentru copii este recomandata:
- perierea dintilor de doua ori pe zi
- utilizarea atei dentare
- clatirea cu apa de gura
- control stomatologic de cel putin doua ori pe an
- utilizarea gumelor de mestecat fara zahar
Încurajarea copiilor de a nu consuma dulciuri în proportii mari ajuta la prevenirea cariilor.
De asemenea, consumarea unei cantitati moderate de zahar aduce cu sine si alte beneficii cu privire la sanatatea de zi cu zi:
- predispozitie scazuta de a dezvolta diabet
- îmbunatateste sanatatea inimii
- scade riscul de a face cancer
- scade riscul de a avea accident vascular cerebral (AVC)
Pentru a avea un trup si o minte sanatoasa, fii atent si la semnalele transmise la nivel cavitatii tale orale. Ochii reprezinta oglinda sufletului, însa dintii reflecta starea organismului, influentata doar de tine.