Tot ce trebuie sa stii despre aparatul dentar
Dacă sunteți pe punctul de a apela la un aparat dentar și sunteți puțin nelămurit în legătură cu unele dintre miturile și zvonurile pe care le-ați auzit până acum, despre procesul de funcționare a aparatelor dentare și ce se poate întâmpla și ce nu se poate întâmpla în timp ce le purtați, noi suntem aici pentru a vă ajuta!
Aparatul dentar este utilizat cu scop terapeutic – ortodontic, conceput pentru a îndrepta sau alinia dinții strâmbi, atât pentru sănătatea dentară cât și cosmetică.
![](https://dentisis.ro/wp-content/uploads/2020/09/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-aparatul-dentar.jpg)
Copiii, adolescenții și adulții pot toți să folosească aparate dentare pentru a-și alinia dinții, pentru a corecta mușcătura, și cel mai important, să își îmbunătățească încrederea în zâmbetul lor!
Astfel, iată câteva mituri pe care le vom demonta împreuna
1. Aparatul dentar provoacă dureri
Cele mai multe aparate dentare sunt situate pe fața exterioară a dinților, sunt strânse la fiecare două luni și sunt însoțite de benzi elastice. În timpul fiecărei întâlniri, ortodontul va ajusta aparatele dentare, pentru a vă deplasa dinții într-o poziție mai apropiată de rezultatul dorit.
Timp de 1-2 zile după fiecare programare, veți simți un mic disconfort, dar aparatele dentare NU trebuie să provoace dureri intense pentru a da rezultate. Ortodontul va decide cât trebuie ajustat aparatul dentar la fieare consult. Astfel micile ajustări vă vor duce treptat la rezultatul final, mult dorit. Un zâmbet superb!
2. Ești prea bătrân pentru a avea aparat dentar
Nu ești niciodată prea bătrân pentru aparate dentare! Vârsta recomandată pentru a începe tratamentul ortodontic, cum ar fi aparatele dentare, este cuprinsă între 9 și 14 ani, totuși devine tot mai frecventă atât pentru adolescenți, cât și pentru adulți să folosească aparatul dentar.
Aproape 20% dintre adulți folosesc aparate dentare. Acest lucru se datorează faptului că, pe măsură ce crești, dinții tăi ce erau cândva drepți pot deveni supraaglomerați, sau poate că pur și simplu nu îți place zâmbetul tău actual.
Unii adulți aleg să poarte aparate dentare deoarece fie nu erau disponibile atunci când erau ei copii/adolescenți, fie nu au găsit niciodată „momentul potrivit” pentru a avea aparate dentare, fie nu au avut anterior bugetul necesar pentru a recurge la aparatul dentar dorit. Oricum ar fi, aparatele dentare în rândul adolescenților și adulților au devenit din ce în ce mai obișnuite.
![](https://dentisis.ro/wp-content/uploads/2020/09/aparat-dentar-ieftin.jpg)
3. Aparatele dentare sunt foarte vizibile și lipsite de farmec
În zilele noastre, aparatele dentare sunt disponibile într-o gamă largâ de culori, atât standard – evidențiabile, cât și invizibile. Deci există multe opțiuni din care se poate alege aparatul dentar perfect pentru fiecare.
Opțiunile albe și transparente sunt disponibile pentru cei care doresc să obțină un aspect mai subtil, iar culorile luminoase pentru cei care sunt aventuroși și mândri de zâmbetele lor.
4. Nu poți mânca normal când ai aparat dentar
Deși ortodontul recomandă să evitați consumul de alimente lipicioase, cum ar fi caramelul, bomboanele, jeleurile sau guma de mestecat, aparatul dentar nu ar trebui să vă afecteze dieta normală.
Vă puteți bucura în continuare de majoritatea alimentelor preferate și cu un aparat dentar la purtător – este nevoie doar de puțină îngrijire și pregătire suplimentară pentru alimentele tari sau crocante, cum ar fi tăierea merelor în bucăți mai mici și îndepărtarea cărnii de pe os înainte de a mânca.
Aparatele dentare nu afectează ce mâncare puteți mânca, cu toate acestea, ele afectează modul și de câte ori vă mestecați mâncarea.
![](https://dentisis.ro/wp-content/uploads/2020/09/alimente-aparat-dentar.jpg)
5. Doar aparatele dentare îmi pot îndrepta dinții
Aparatele dentare sunt o modalitate eficientă de a vă corecta și îndrepta dinții, dar nu sunt singura cale. Există câteva alternative care pot funcționa și pentru a vă corecta mușcătura, cum ar fi dispozitivele de fixare și alinierile invizibile. Discutați cu ortodontul despre cea mai bună opțiune
6. Trebuie să ai trimitere pentru a vedea un ortodont
În timp ce mulți oameni primesc recomandări de la medicul lor dentist în legătură cu alegerea ortodontului, nu este necesară o trimitere pentru a vedea un ortodont.
100% dintre ortodontiști sunt stomatologi, dar doar 3% dintre dentiști sunt ortodontiști. Stomatologii acoperă o gamă largă de probleme de sănătate orală, în timp ce ortodonția este o specializare în stomatologie care se concentrează pe probleme precum îndreptarea dinților și corectarea tiparelor de mușcături necorespunzătoare. Specializarea este aceea care diferențiază un ortodont de un dentist general.
![](https://dentisis.ro/wp-content/uploads/2020/09/aparat-dentar-pret.jpg)
7. Aparatele dentare necesită ani de tratament
Unii oameni ar putea avea nevoie de până la doi ani pentru a-și corecta complet mușcătura, dar cu siguranță nu este cazul tuturor. Este normal să purtați aparate dentare între 6-18 luni, în funcție de nevoile dvs. Nu este nevoie să vă stresați în legătură cu timpul tratamentului ortodontic deoarece ortodontul vă va putea oferi o estimare mai directă în timpul consultației.
8. Dinții mei vor rămâne drepți pentru totdeauna după aparatul dentar
Fără utilizarea corectă și consecventă a unui dispozitiv de reținere după tratamentul ortodontic, dinții tăi drepți pot începe să se miște și să își modifice poziția iar. Purtarea unui astfel de dispozitiv pe termen lung este la fel de importantă ca tratamentul ortodontic în sine, protejând și menținând rezultatul dorit
9. Aparatul dentar produce carii
Mulți părinți și pacienți adulți se tem că aparatele dentare vor provoca carii. Atâta timp cât igiena dentară este efectuată normal și corect, nu există predispoziție la carii. Iar aparatul dentar Invisalign elimină din start orice posibilitate de risc, oricât de mică, fiind ușor de îndepărtat, igiena orală poate fi efectuată în mod obișnuit.
Realitatea este că riscul apariției cariilor este la fel de mare pentru oricine, indiferent dacă poartă aparat dentar sau nu. Cariile apar dacă igiena orală nu este efectuată riguros, iar consumul de băuturi acide sau alimente care determină multiplicarea bacteriilor este crescut.
Mai mult, aglomerarea dinților nu permite o curățare adecvată, astfel încât în acest caz riscul de dezvoltare a cariilor este ridicat.
![](https://dentisis.ro/wp-content/uploads/2020/09/ingrijire-aparat-dentar.jpg)
10. Îmi simt dinții mișcându-se.
Aparatul dentar slăbește stabilitatea dinților.
În timpul tratamentului ortodontic, dinții sunt mișcați prin os. În locul din care s-au mutat, osul se resoarbe (se topește), iar în locul în care s-au deplasat, nu s-a depus încă țesut osos, deoarece formarea sa necesită timp. Astfel, se dezvoltă impresia că dinții se mișca. În timp se vor atașa de os în noua poziție, deci nu există motive de îngrijorare.
În timpul primului consult, ortodontul vă va sfătui despre cele mai bune opțiuni pentru a obține zâmbetul perfect și a costurilor implicate. Aparatele dentare tradiționale sau cele transparente rămân o alegere populară, deoarece sunt foarte rentabile și aduc rezultatele mult așteptate.
![](https://dentisis.ro/wp-content/uploads/2020/09/aparat-dentar-metalic.jpg)